Presentatie en Lichaamstaal

Lichaamstaal en presentatie

Rodin – De Denker

Hoe komt het dat we zo opzien tegen een presentatie? Ook al weten we alles over het onderwerp. Wat is toch die angst voor het oordeel van anderen en om door de mand te vallen.

Podiumangst

Eerder schreef ik al over hoe je het succes van je presentatie beïnvloedt met de voorbereiding. Hier ga ik in op de non-verbale aspecten van je presentatie; je lichaamstaal.

Met verschillende podiumtips zoom ik in op de momenten vlak voor en tijdens de presentatie. Precies dat moment, dat jij vol in de schijnwerpers staat 🙂

Lichaamshouding

Presenteren is een beetje acteren. Maar je bent geen acteur, dus overdrijf het niet.

  • Ontspan! Om je stem steun te geven helpt het om regelmatig wat ademhalingsoefeningen te doen.
  • Maak gebaren die je tekst versterken. Vorm bijvoorbeeld met je handen een soort sneeuwbal als je samenvat. Heb je het over verschillende niveaus, geef dan met je hand de verschillende hoogtes aan. Net als met tips voor het gebruik van je stem bij voorbereiding van een presentatie is het handig om hiervan aantekeningen in je tekst te maken.
  • Oefen met een stabiele basishouding waar je gemakkelijk naar terug kan, zeker als je je een beetje wiebelig voelt.
  • Beweeg niet te veel en friemel niet met een pen of los geld in je zak. Ruim dat zo wie zo op, want als je een beetje nerveus bent rinkelt dat vrolijk met je mee.
  • Sla je armen niet over elkaar, kruis ze niet voor je borst of op je rug. Beter laat je ze ontspannen bungelen. Het wenst snel, al voelt het in ’t begin wat stijf.

Maak contact met je publiek

Zorg dat je zo dicht mogelijk bij je publiek staat. Dan kun je verbinding maken. Niets is erger als eerst een lege ruimte overbruggen. Voor jou niet prettig, maar ook voor je publiek niet.

Oogcontact

Kijk alle mensen in de hele zaal  kort in de ogen. Maak oogcontact, zonder te blijven hangen. Richt je je op een of twee mensen dan geeft hen dat een lastig gevoel. Bovendien ga jij verkrampen en dat maakt je onzeker. Om dezelfde reden kijk niet –  zoals vaak wordt geadviseerd – naar een punt over de hoofden heen achter in de zaal.

Laat een Reactie achter