Kansen voor een arbeidsmarkt in beweging

Een arbeidsmarkt in beweging biedt kansen voor werkgevers en werkzoekendenKomend jaar verwacht het UWV een miljoen vacatures en er zijn 428.000 werklozen. Dan is er toch geen enkel probleem meer hoor ik je denken. Toch blijkt het voor eenderde van de vacatures lastig de juiste mensen te vinden.

Het probleem speelt vooral in de ICT, de bouw, de detailhandel en de zorg. In de bouw staan zelfs 6 van de 10 vacatures open.
En nee, dat is niet omdat al die mensen lui zijn en niet willen werken. Integendeel.

Vacatures sluiten niet aan

Kandidaten ontbreekt het aan de juiste kwaliteiten. Ze hebben niet de juiste opleidingsrichting of het opleidingsniveau, missen de vakkennis en de werkervaring. In de ICT lopen ze per definitie achter de feiten aan. De technologische vernieuwing gaat sneller dan kennis en kunde van opleidingsinstituten.

Arbeidsmarkt toen en nu

En de oorzaak daarvan ligt vooral bij de werkgevers zelf. Weet je het nog? Tijdens de crisis werden mensen in de bouw en de detailhandel massaal ontslagen, toen er geen werk meer voor hen was. Al die mensen zaten ongewild ineens diep in de ellende.

Voor wie het mogelijk was begon voor zichzelf, anderen moesten de gang naar het UWV inzetten. Met een beetje pech hebben ze vijf jaar aan de zijlijn gestaan en is hun actuele kennis verouderd. Waren ze de vijftig gepasseerd dan hebben ze dubbel pech, want maar weinig werkgevers durven het risico met nieuwe ouderen aan.

In plaats van al die mensen kortzichtig om economische redenen de laan uit te sturen, hadden ze ook met opleidingen kunnen investeren in de toekomst. Niet alleen in die van het bedrijf, maar ook in hun medewerkers.
Van mensen die werkeloos aan de kant staan kun je moeilijk verwachten dat zij zelf dure opleidingen betalen.

UWV: werkgevers laten veel ruimte liggen

Zo is er winst te behalen bij het loslaten van de oude functie-eisen. Door bestaande functies opnieuw tegen het licht te houden en taken te splitsen naar opleidings-/kennisniveau. Daarmee kunnen nieuwe functies ontstaan. Niet alleen ‘junior’ functies of functies voor lager opgeleiden, maar ook functies waar ouderen op passen. Bovendien is het mogelijk functies zo interessanter te maken voor zittende medewerkers.

Functietaken blijven en verdwijnen

De arbeidsmarkt verandert door digitalisering en robotisering. Ook het UWV bereidt zich daarop voor. Het is de bedoeling dat snel zichtbaar wordt welke veranderingen functies ondervinden als gevolg van technologische ontwikkelingen. Daarmee wil UWV beter inspelen op veranderingen en werkzoekenden gerichter adviseren.

Wil je weten of jouw baan bedreigd wordt door robots? Type dan de Engelse titel van je functienaam op deze site en de computer berekent het antwoord.
bronnen: CBS en UWV

foto:123.rf

Laat een Reactie achter