Collega’s en andere ongemakken

Collega's en andere ongemakken, psychologie van de werkvloerMet Collega’s en andere ongemakken, schreef Roos Vonk een boek over onze psychologische valkuilen op de werkvloer. Het is een boek over managers, klagers, lolbroeken en anderen die het leven op het werk ergerniswekkend maken.

Als hoogleraar sociale psychologie weet Vonk waarover ze het heeft. Ze schrijft graag en leuk over het menselijk gedrag. Collega’s en andere ongemakken is een boek met herkenbare verhalen over al die anderen én jezelf.

Begin bij jezelf

De schrijfster roept jou als lezer op kritischer naar jezelf te kijken. Want zegt ze, ook jij bent ook iemands collega. Zie het dus maar als een zelfmanagementboek. En onderzoek je eigen blinde vlekken. Al die kanten bij jezelf die je niet ziet, maar wel bij anderen.

De opbouw van het boek

Het is een boek met een gebruiksaanwijzing. Je kunt de ruim 60 columnachtige hoofdstukjes van A tot Z lezen. Zappend kan natuurlijk ook. Of je volgt een van de tien werkvloer-thema’s. Ik noem er een paar:

  • Ambitie/Carrière/Competitie
  • Beïnvloeden/Onderhandelen/Sales
  • Macht/Leiderschap
  • Vrouwen/Man-vrouw-verschillen
  • Zelfkennis/Zelfbedrog/Ego

De werkvloer-thema’s zijn herkenbaar aan blauwe tabs, wat het makkelijk maakt ze te volgen.

Herkenbare situaties

De wetenschappelijk onderbouwde stukjes geven inzicht, zijn humoristisch en prikkelend. Zo krijgt de column Feedback krijgen in het thema Ontwikkeling/Persoonlijke groei/Zelfmanagement en Zelfkennis/Zelfbedrog/Ego, als  ondertitel:
We willen reuzegraag leren van kritiek … tot we het krijgen.

Een ander voorbeeld is uit Macht of moraal.
Waarom zowel sukkels als uitbuiters zichzelf slimmer vinden dan de rest.

Dit gaat over over de gespannen voet tussen het eigenbelang en het collectieve belang zoals In een dikke auto rijden en zeggen dat je in de file bent beland … Nee, je staat niet vast in het verkeer: je bént het verkeer, bij het thema Groepsgedrag/Samenwerken en Interactie/Collega’s.

De grootste ergernissen

Vonk deed onderzoek naar de grootste ergernissen op het werk.

  • Op 1 staat oncollegiaal gedrag
  • op 2 domheid en onbekwaamheid van anderen
  • luiheid staat op de 3e plaats.

Voor wie

Voor iedereen die wat meer wil begrijpen van wat er gebeurt op de werkvloer en het aandurft daarbij in de spiegel te kijken. Mij is duidelijk geworden dat ik met dank aan mijn onbewuste spin doctor wat minder scherp zicht heb op mijn eigen fouten 😉

Ben jij er na het lezen van dit boek van overtuigd dat het niet aan jou ligt? Dat toch echt je leidinggevende wat mist. Lees dan Help! Mijn baas is gestoord …  Het is een survivalgids voor moderne medewerkers, zoals Toine Rongen het zelf noemt.

Laat een Reactie achter