Ben ik te min omdat ik 45+ ben?

werkzoekende ouderen vinden moeilijk een baanDat is de vraag die veel van die “oudere” werkzoekenden zich stellen. Door crisis en reorganisatie zijn ze de afgelopen jaren hun baan kwijt geraakt.

Wat cijfers

Werkeloos zijn 236.000 mensen in de leeftijd 45 tot 65 jaar. Langer dan een jaar werkzoekend is 50% van de 45-55 jarigen. Boven de 55 is ruim 62% langer dan een jaar op zoek. (bron: CBS)

Structureel

Een vergelijking: In de Europese Unie is een kwart van de werkzoekenden boven de vijftig. In Nederland is dat veertig procent.
Maar 2% van de vervulde vacatures vorig jaar ging naar een 55 plusser. Er wordt al gesproken over een afgeschreven generatie (Zembla). Onbekend is hoeveel mensen zich teleurgesteld en gefrustreerd volledig hebben teruggetrokken van de arbeidsmarkt of zzp’er zijn geworden.

Het is een mentaliteitsprobleem

Ouderen hebben een negatieve reputatie.

Werkgevers vinden ouderen

Niet flexibel, vaak ziek, eigenwijs, te duur, ongemotiveerd en niet productief. En ouderen hebben onvoldoende geïnvesteerd in de eigen ontwikkeling.

Niet-werkzoekenden roepen

Ze willen willen niet.
Als je wilt werken dan is er altijd werk.

Filmpje van de Belgische televisie in kader werkgelegenheid

Die vooroordelen zijn hardnekkig

En erg makkelijk gezegd. Bovendien worden al die vooroordelen over niet flexibel en vaak ziek zijn door allerlei onderzoeken tegengesproken.

Vijftig het nieuwe veertig

Mijn opa was inderdaad een oude man toen hij vijftig was. Maar dat was in de jaren zestig. De vijftigers van nu zijn dat al lang niet meer. Kijk naar de rebelse Armand, op 69 jarige leeftijd trad op Lowlands op met The Kik.

De mensen die ik tegenkom

Het kan geen toeval zijn, willen allemaal werken. Niets liever dan dat zelfs. En daar willen ze óók voor inleveren. Status én geld. Geloof je het niet, lees dan eens wat reacties van mensen in LinkedIn groepen als 50+@work, Sollicitatietips of 45Plus.

Niet tegen elke prijs

En dan heb ik het niet over salaris. Maar woon je in Hilversum en vind je een baan in Groningen of Maastricht, dan stuit dat op problemen. Denk even aan eigen huis, werkende partner en niet in de laatste plaats de sociale omgeving.

Risico tijdelijke baan

Welke baan is dat niet tegenwoordig! De WW uitkering is gebaseerd op het laatst verdiende salaris. Dus accepteer je een tijdelijke baan en krijg je geen verlenging, dan zit je weer thuis maar met nog minder geld.

Een kwestie van tijd?

Je ervaring uitbuiten. Concurreren met de jeugd. Het klinkt goed. De strijd is ongelijk. Vooral omdat je nog niet eens met elkaar in gesprek komt.

Wat is er nodig om de oudere werknemer weer op te nemen in plaats van af te schrijven?

Is het een kwestie van tijd? Of is het zoals de SER het noemt een kwestie van een andere mindset bij werkgevers én werknemers?

2 Reacties

Laat een Reactie achter