10 sollicitatietips voor videogesprek

10 sollicitatietips voor videogesprekLangzaam maar zeker maakt het traditionele sollicitatiegesprek plaats voor andere sollicitatievormen. Interviews zijn steeds vaker via een videoverbinding als skype of hangout.

Afstand overbruggen

Onafhankelijk van de locatie vinden gesprekken plaats. Geen tijdverlies meer met reizen. Een uitkomst, zeker bij internationale sollicitaties.

Regie in eigen hand

Een videogesprek vraagt een wat andere voorbereiding dan een traditioneel sollicitatiegesprek.

En soms ook wat organisatievermogen om het verloop positief te beïnvloeden.

  1. Het begint met een neutrale, opgeruimde plek. Het geeft misschien niet direct een positieve indruk, maar je voorkomt in elk geval een negatieve.
  2. Voorkom omgevingslawaai. Waarschuw huisgenoten. Hebben de buren net een baby of rijden er auto’s door de straat, doe dan je ramen dicht. Zet ook de kat even buiten de deur, zodat hij niet voor je scherm langs loopt. En zit je toevallig op een onmogelijke plek in een trein of zo, soms kan het niet anders, maak er dan het beste van.
  3. Natuurlijk vergeet je niet tijdig je telefoon of laptop op te laden en zorg je voor een werkende verbinding.
  4. Zet een glas water klaar. Een droge mond of kriebels in je keel krijg je altijd als het niet uitkomt.
  5. Zit je haar goed? Al zit je achter je eigen scherm, ook bij een videogesprek verdient je uiterlijk aandacht. Al is het gesprek midden in de nacht met een bedrijf aan de andere kant van de wereld. Pas je kledingstijl aan bij die van het bedrijf.
  6. Net als voor een persoonlijk gesprek bereid je eigen verkoopverhaal voor. Zorg dat je een antwoord hebt op de vraag waarom jij de geschikte kandidaat bent. Oefen je ook in het samenvatten van je cv, maar leer het niet uit je hoofd. Zet desnoods wat trefwoorden en vragen op papier en houdt dat bij de hand tijdens het gesprek.
  7. Je mag best zenuwachtig zijn. Jezelf verkopen ligt voor de meeste mensen buiten hun comfort zone. Zie het als een uitdaging en een ervaring waar je alleen maar wijzer van kan worden. Die spanning is logisch.
  8. Ontspan nog even vlak voor de afspraak, voorkom dat je buiten adem aan het gesprek begint. Adem een paar keer rustig uit, dan is je stem stabieler.
  9. Ook al is het een videogesprek regelmatig oogcontact zoeken is belangrijk. Weg kijken wekt de indruk dat je iets verbergt. Het best kijk je recht in de camera. Om dat te checken, oefen je dit het best vooraf met iemand en een andere pc. Dan weet je gelijk hoeveel afstand je moet houden tot je scherm.
  10. Wees nieuwsgierig, luister goed en geniet van het sollicitatiegesprek.

Lukt het deze keer niet, slechter wordt je er niet van alleen maar wijzer. Wijsheid waar je een volgende keer je voordeel mee kunt doen. Voor nu, succes.

foto: 123rf

2 Reacties

Laat een Reactie achter