Dubbele boodschappen

Wat moet ik nou? Dubbele boodschappen verwarrenDubbele boodschappen brengen mensen in verwarring. Adequaat reageren op de ene boodschap maakt het vrijwel onmogelijk om serieus op de andere boodschap te reageren.

Grappig voorbeeld bij mij uit de straat

Hieronder zie je twee foto’s. Links laat het begin van de straat zien. Daarop staat een bord dat het eind van het fietspad aangeeft. Toch loopt  de markering op de weg gewoon door.

Op de foto rechts zie je een verkeersbord dat verplicht tot gebruik van het fietspad.

De afstand tussen beide borden is hooguit 25 meter. Een zinloze dubbele boodschap door twee overbodige verkeersborden. Ik zie alleen maar een voordeel voor de leverancier van de borden.

Dubbele boodschappen coaching conflict vertrouwen werk communicatie leidinggeven heldere communicatie non-verbaal en verbaal psychologisch en sociaal onbewustDubbele boodschappen coaching conflict vertrouwen werk communicatie leidinggeven heldere communicatie non-verbaal en verbaal psychologisch en sociaal onbewust

 

 

 

 

 

 

Communiceren op niveau

Als we met elkaar praten doen we dat op twee niveaus:

    1. het sociale, verbale niveau – de woorden
    2. het psychologische, non-verbale niveau – de lichaamstaal en stem

Verborgen boodschappen

Onbewust maar zeker ook bewust kunnen we op beide niveaus tegelijk verschillende signalen uitzenden. In de Transactionele Analyse wordt dat een transactie met bijbedoeling genoemd. Er is dan een verborgen boodschap.

Zoals bij de medewerker die te horen krijgt dat hij niet meer mag overwerken. Kort daarna, als hij op het punt staat te vertrekken, houdt zijn leidinggevende hem tegen. Allerliefst zegt ze Het lukt je zeker niet meer om dit rapportje nog even voor me uit te werken? Ik heb het morgen vroeg nodig voor de bestuursvergadering?

De verborgen boodschap zit in de uitdaging: het lukt je zeker niet. De leidinggevende doet verbaal en non-verbaal een appèl op zijn loyaliteit. Daarmee brengt ze hem in verwarring. De niet zo mondige medewerker komt in tweestrijd met zichzelf. Mag hij nu wel of niet overwerken? Hoe kan hij aan de eerder gestelde voorwaarden én aan dit verzoek voldoen zonder de fout in te gaan? Hij voelt dat hij door de tegengestelde boodschappen in de val kan lopen? Het wantrouwen naar zijn leidinggevende neemt toe.

Positieve verborgen boodschappen

Zoals met alles hebben verborgen boodschappen niet alleen een negatieve bijbedoeling. De positieve kant kun je zien als mensen elkaar bijzonder graag mogen. Verliefd zijn, maar dat niet willen weten voor de buitenwereld. Formeel houden ze hun communicatie afstandelijk. Ondanks hun pogingen om zakelijk te blijven, stemmen ze positief op elkaar af waardoor ze onbewust, maar zichtbaar voor de goede verstaander, elkaars gedrag spiegelen.

foto:  Robin Higgins via Pixabay

Laat een Reactie achter