10 tips voor meer creativiteit

10 tips voor meer creativiteitCreativiteit is dé economische succesfactor van deze eeuw en volgens George Lois los je bijna elk probleem op met creativiteit. Dus aan de slag met je creativiteit!

George Lois (1931) is bekend geworden als art director van het Amerikaanse tijdschrift Esquire

Stop gewoontes, doe iets nieuws

Stimuleer je creativiteit door oude gewoontes te vervangen door nieuwe. Met wisselend succes heb ik deze 10 zelf uitgeprobeerd. Origineel zijn ze niet maar helpen doen ze, zeker als je creativiteit even lijkt te zijn opgedroogd.

De 10 creativiteit stimulerende tips

  1. Leer iedere dag iets nieuws. Besteed elke dag 10 minuten aan het leren van iets nieuws, zoals 3 woorden in een vreemde taal, de titel van een muziekstuk of iets anders dat je interesseert.
  2. Ga straatjutten, kijk, neem waar en leg vast. Maak heel veel foto’s zonder teveel na te denken.
  3. Prik blind een woord in een willekeurige tekst. Noteer het zelfstandig naamwoord dat het dichtst bij staat en associeer spontaan, noem alles wat bij je opkomt. Probeer het maar uit met die Harleystoel van de foto.
  4. Lach veel en vaak, het is gezond en geeft energie. Uit onderzoek blijkt dat een kind ruim 300 keer op een dag lacht, wij halen vaak niet meer dan 15 keer en dat terwijl lachen zo ontspant.
  5. Begin elke ochtend met het schrijven van 3 A4tjes, sta er zelfs een uurtje eerder voor op. Schrijf zonder te veel na te denken over de dag die komen gaat, geef  je over aan het schrijfproces. Het schrijven bevordert je efficiency voor de rest van de dag. De Morning Pages is een begrip dat door Julia Cameron in het leven geroepen is
  6. Stel jezelf voor als het kind van 7 dat je was en vrij van school bent. Wat ga je allemaal doen? Vergeet wat je weet, wees nieuwsgierig.
  7. Neem regelmatig een pauze van 5 minuten, stoppen maakt ruimte. Ik weet dat het werkt, want ging zelf vaak veel te lang door. Tegenwoordig gebruik ik de timer in m’n telefoon, die zet ik standaard op 20 minuten, het werkt geweldig.
  8. Oefen het denken in beelden, het is een menselijk vermogen dat we verleerd lijken te hebben. Onze rechter hersenhelft is actief als we beelddenken, taaldenken en analyseren doen we vooral met onze linker hersenhelft. Logica brengt ons van A naar B, verbeelding brengt ons overal 🙂
  9. Leg een boekje aan waarin je al je ideeën opschrijft zodra ze opkomen. Je vergeet ze niet meer en zit nooit meer zonder inspiratie, je bladert gewoon even door je eigen bronnenboekje.
  10. En dan nog een stimulerende uitspraak van Vincent van Gogh: Ga schilderen, als een stem in jezelf zegt dat je niet kunt schilderen.

10 tips en een bonus

Uitgangspunt bij creativiteit is kwantiteit. Meer is beter, daarom het filmpje met nog eens 29 manieren om creatief te blijven!

2 Reacties

Laat een Reactie achter