Kiezen en gekozen worden

Kiezen en gekozen worden Coachingskalender 2012 Toeval bestaat niet of toch, de tekst vandaag op Scheur je los! de Coachingskalender van 2012 geeft in ieder geval te denken. Alsof vorig jaar al bekend was dat er vandaag verkiezingen waren.

Verantwoordelijkheid:

het vermogen om

je eigen antwoord te kiezen

De nieuwe drie R’s zijn geboren:

Richting geven, Ruimte bieden en Resultaten boeken. Althans, voor de nieuwe leider. Het nieuwe leiderschap vraagt om leiders die de koers uitzetten zonder zelf aan het roer te staan, en er toch voor zorgen dat de doelen worden gehaald. Een lastige en mooie balans.

Daarbij horen ook de drie V’s:

Vertrouwen, Verbinding en Voorbeeldgedrag. Vertrouwen vervangt controle. Controle kan eenvoudigweg niet meer in de huidige wereld, en wordt door de huidige medewerkers gewoon niet meer geaccepteerd. Verbinding is een belangrijke taak van de nieuwe leider. Het risico is immers dat mensen zich met elkaar gaan meten in plaats van verbinden. En als dat gebeurt, is echte samenwerking niet meer mogelijk. De leider zorgt er dus voor dat zijn medewerkers hun kennis en ervaring met elkaar durven te delen. #durftevragen is niet voor niets nu zo populair op Twitter!

Nieuw leiderschap

Het goede voorbeeld geven is misschien wel het belangrijkste aspect van nieuw leiderschap. Want hoewel er ook veel gesproken wordt over andere gewenste competenties, zoals bescheidenheid en dienende eigenschappen, is en blijft de leider wel het grote voorbeeld. Er wordt naar hem of haar gekeken, en als hij of zij bepaald gedrag laat zien, zie je dat terug in de organisatie en in de maatschappij [marrie]. Een slechte samenwerking tussen twee afdelingen? Kijk naar de relatie tussen de twee afdelingshoofden. Goede kans dat zij niet goed samen door een deur kunnen.

Goed voorbeeld doet nog steeds volgen!

Afbeelding en tekst zijn overgenomen uit de Coachingskalender 2012 Uitgeverij Boom Nelissen M.Lingsma & A.Boers

Laat een Reactie achter