Wat doe jij na een afwijzing?

Praat jezelf geen depressie aan na een afwijzingNu weet ze het zeker. Ze is niet welkom. Iedereen is uitgenodigd, behalve zij. Zie je wel.

Ze had ook wel een stomme fout gemaakt. Die laatste keer dat ze samen uit waren. Ze wist het zelf maar al te goed. Ze had zich behoorlijk laten gaan. Zo iets zeg je natuurlijk niet, zeker niet tegen een vreemde. Wat kon die man er trouwens aan doen. Ze had dat laatste glas ook niet moeten nemen.

Stom!

En zo denkt Annemarie nog een poosje door. Overspoelt door gedachten over wat ze altijd, allemaal verkeerd doet. Ze is helemaal niet trots op zichzelf. Ze voelt zich rot en afgewezen.

Logisch

Het is een ongezonde, maar oh zo natuurlijke, reactie. Het overkomt ons allemaal wel eens. Afgewezen na een sollicitatiegesprek; gepasseerd voor een promotie; een verbroken relatie.

Afwijzing, de impact is groot

Dat zoeken naar je tekortkomingen en jezelf straffen voor je fouten is een vorm van zelf-misleiding. En ook nog eens hartstikke nutteloos.

Misleidend omdat het onze eigen interpretatie is waar we zo druk mee zijn. Dat wat er gebeurt of wordt gezegd, horen, zien en ervaren we vanuit ons eigen perspectief. Zeg maar vanuit ons eigen ervaringskoffertje.

Nutteloos omdat het je geen steek dichter bij een oplossing brengt.

Wel gaat het ten koste van je zelfvertrouwen en je gezondheid.

Het kan slimmer

Waak over je emotionele gezondheid net zoals je over je lichamelijke gezondheid waakt.

Kom over de drempel van het negatief in kringetjes denken. Elke keer als je jezelf er op betrapt, denk je even heel hard aan iets anders. Elke gedachte is goed. Herhaal zo vaak als nodig.

Verleg je aandacht van het slachtoffer denken naar je krachtige kanten. Wat maakt jou tot plezierig gezelschap voor je omgeving. Noem er minstens drie en schrijf ze op

Het een volgende keer anders doen?

Met oog en oor voor de ‘echte’ feiten en signalen kom je dichter bij de werkelijkheid.

foto Ryan McGuire, Gratisography

Laat een Reactie achter