Hoe oud moet je zijn voor een burnout?

Te jong voor een burnout, kan dat?Je geniet van een drukke agenda, opleiding, leuke baan, fijne vrienden. Je gaat volle kracht vooruit, bent zo’n echte doorzetter. Het is fijn te weten dat je er toe doet. Voor een complimentje zet je graag een stapje extra. Er is zoveel te kiezen dat je slapen eigenlijk maar zonde van je tijd vindt.

De spanning stijgt

We leven in een geglobaliseerde, gedigitaliseerde, competitieve, dynamische en op efficiency gerichte economische samenleving. In die snelle wereld moeten we ons staande zien te houden. Maar steeds vaker lukt dat niet. Verschijnen er barstjes in het ideale plaatje.

Stress de grote ziekmaker

Het aantal verzuimdossiers met psychische klachten loopt op. In 2014 was het nog 19, in november 2016 al 31 procent. Zo heeft een op de zeven werknemers burnoutklachten. Het is beroepsziekte nummer één, met een piek bij werknemers tussen de 30 en 34 jaar.

Al driekwart van de studenten, ook van de middelbare school, blijkt met burnoutklachten een psycholoog te bezoeken. Zij ervaren werkstress vaak in combinatie met studiedruk en een vol sociaal leven. Al in 2017 verscheen in de Linda het artikel Jong en uitgeput.

Prestatiedrang eist zijn tol op alle leeftijden.

Twijfel en onzekerheid over gemaakte keuzes

Soms is er sprake van een mismatch. Is de baan niet wat het leek. Liggen de (machts)verhoudingen anders dan verwacht. Sociale steun van collega’s en leidinggevende kan dan emotionele uitputting voorkomen. Volgens TNO is werkstress meestal een combinatie van te weinig autonomie, te hoge taakeisen en slechte omgangsvormen. Daarbij komt nog dat het leven niet altijd is wat je je ervan had voorgesteld.

Wat zijn je klachten?

Herkenbare klachten?

Heb je al langere tijd regelmatig last van een of meer van de genoemde klachten? Beantwoord dan voor jezelf de volgende vragen eens:

  1. Waar doe je het voor?
  2. Wat is het je waard?
  3. Ga je zo verder?

Bonusvraag:

Waarmee wil jij jezelf over een jaar feliciteren?

bron: Publicatie Jongeren en Werkstress
foto: 123.rf

1 Reactie

  • Hoe kan ik weer erover heen komen van angst en paniek aanvallen?

    Ha Letta,
    Mijn advies is als je zelf al van alles hebt geprobeerd, zoek dan hulp bij je huisarts. Hij of zij kan je altijd doorverwijzen. Blijf niet te lang doorlopen, want aanhoudende stress is een echte ziekmaker.

Laat een Reactie achter