9 positieve tips voor donkere dagen

een gezelschapsspel voor sombere herfstdagenHeb jij ook behoefte aan licht, lucht en vrolijkheid tijdens deze sombere, donkere dagen?

Beïnvloeden regen en storm jouw stemming?

Dan heb je positieve energie nodig.

1 op 3, de ideale verhouding

volgens Barbara Fredrickson, een Amerikaanse onderzoekster. Omdat negatieve emoties langer door zeuren, heeft één negatieve emotie minstens drie positieve emoties nodig voor lichamelijk en geestelijk welzijn.

Stimuleer zelf je positieve emoties

Hier mijn tips:

  1. Lachen is het beste wapen tegen negatieve gevoelens. Ook verlaagt het de stresshormonen cortisol en adrenaline, daar vaart je bloeddruk wel bij. En… neemt de stress af dan verminderen angst en depressieve gevoelens. Samen lachen blijkt bovendien de beste smeerolie voor langdurende relaties.
  2. Doe eens een spelletje. Als niet spelletjesfan speel ik op het moment tamelijk fanatiek Carcassonne. Een heerlijk gezelschapsspel voor twee of meer. Het ontspant en geeft plezier.
  3. Verzamel foto’s en cartoons uit kranten of tijdschriften waar je je prettig bij voelt of waar je lol om hebt. Bewaar ze om er af en toe naar te kijken. Het roept als vanzelf weer energie op.
  4. Zoek afleiding met straatjutten.
  5. Relativeer. Stop met je te ergeren aan het weer, aan de mensen om je heen en aan je eigen liederlijkheid.
  6. Ontwikkel je zelfcompassie. Met andere woorden, leer een beetje van jezelf te houden. Wees niet al te kritisch op wat je doet. Door jezelf te vergelijken met anderen ondermijn je je eigen kracht. Volgens onderzoekers als E. Bohlmeijer is het de belangrijkste kant van de Positieve Psychologie.
  7. Omring je met zo veel mogelijk licht. 
  8. Steek een potlood dwars tussen je tanden en je voelt het meteen. Je wangen bollen, je spieren trekken aan en je voelt een lach opborrelen. Je brein wordt er vrolijk van en daar begint het.
  9. Met dat potlood tussen je tanden geklemd denk je ineens aan de vergadering die zo begint. In plaats van gehaast naar je bestemming te rennen, ga je met grote, opgewekt verende stappen door de gangen. Lukt dat je niet, schakel dan de humor in en denk aan het Ministerie van Silly walks met John Cleese.

Twijfel of je het verhaal van het potlood tussen je tanden serieus moet nemen? Kijk dan ook nog even naar deze video.

 

Laat een Reactie achter