Hoe ontspannen ga je op vakantie?

Hoe ontspannen ga je op vakantie?M is dood. Wat klets jij nou, hij is op vakantie. Ja maar toen hij terugkwam op Schiphol kreeg hij een hartaanval. Moeilijk te geloven, maar het gebeurt.

Vakantiestress

Was de oorzaak. Het wordt ook wel de nieuwe burn-out genoemd. Meer dan 30% van de vakantiegangers komt vermoeider thuis dan ze vertrokken.

De oorzaken verschillen:

Vakantie is geen compensatie voor werkstress volgens Luc Swinnen in Humo.

Alles moet af

En dat lukt toch niet. Een oplossing, maak 3 to-do lijstjes:

  1. Met alles dat echt af moet voor je vakantie. Koppel daar meteen een realistische planning aan, zodat je weet dat het ook haalbaar is.
  2. Waar je na je vakantie direct mee begint.
  3. Wat er verder nog ligt.

De abrupte overgang

De laatste dagen voor de vakantie bereikt het stressniveau piekhoogte. Eerst afronden en overdragen op het werk. Nog vol adrenaline koffers pakken en op reis. De vakantie begint pas op het strand in een ander land.

Een geleidelijke afbouw van de opgebouwde stresshormonen is fijn voor het lijf en een weldaad voor de sfeer. Beter neem je wat tijd om te ontladen en je rustig voor te bereiden op een vertrek naar verre oorden.

Vakantie moet een feestje zijn

Maar voor wie? De papa en de mama die zo hard gewerkt hebben en toe zijn aan rust? De kinderen die uitkeken naar spanning en avontuur? Voor de planner of voor zijn partner die zich liefst overgeeft aan de vrijheid en het moment? De verwachtingen verschillen.

Ontspan, zorg voor ruimte, vrije tijd en vrijheid voor allemaal.

Kleine irritaties

Ineens zit je drie weken dag en nacht dicht op elkaar. Of het nu met vrienden of je familie is. In het dagelijks leven heeft iedereen zijn eigen activiteiten. Je treft elkaar op gezette tijden om bij te praten of dingen samen te doen en je trekt je terug als je dat wilt. Tijdens vakanties ligt dat anders. Je maakt alles van en met elkaar mee. Irritaties over de kleinste dingetjes leiden maar al te vaak tot vervelende conflicten.

Elkaar benaderen met respect en begrip kan uit de hand lopende ruzies voorkomen.

Vakantietijd

Tijd om te vertragen en ontspannen is de kunst.
Wil je reageren, laat dan hier je reactie achter.

foto: pixabay

Laat een Reactie achter