8 rustige starters voor na je vakantie

picknick stokbrood vakantieZwarte zaterdag is al weer vergeten. Die dag waarop de ene helft van Europa op vakantie gaat en de andere helft thuiskomt om elkaar vast te zetten in eindeloze files.

Het vrije leventje zit er weer op. Als vanzelf zit je weer in het oude ritme. En zijn er weer de gesprekken bij het koffieapparaat.

Oh ja, hoe was je vakantie?

Helemaal los gekomen wel van je werk? Top.

De batterij weer flink opgeladen? Fijn.

Heb je er weer zin in? Of denk je aan al die mails en klussen die collega’s -nu op vakantie- voor je hebben laten liggen?

Waar begin je? Je wilt toch niet dat je aan het eind van de eerste week al weer toe bent aan vakantie?

Vakantiegevoel vasthouden

Het is niet altijd makkelijk om de draad op te pakken waar je hem drie, vier weken geleden hebt losgelaten. Wil je veranderingen in je werk doorvoeren, dan is dit hèt moment. Nu zit je nog niet helemaal vast in je automatische, oude bekende werkritme.

Daarom 8 tips om na je vakantie rustig op te starten

  1. Begin halverwege de week, dan duurt de week niet zo lang en kun je het weekend al weer bijkomen.
  2. Geef jezelf de tijd om te acclimatiseren. Neem op de eerste werkdag de tijd om je te informeren over wat er speelt. Dat doe je door gesprekjes bij een kop koffie met je collega’s en het lezen van je mail.
  3. Drie of vier weken mail is veel. Begin bij de meest recente mails. De urgentie neemt met de tijd snel af, wat toen pijn deed, is vaak nu al vergeten. Veel problemen lossen zichzelf op.
  4. Begin met een haalbare, korte actielijst. Denk aan maximaal 3 punten. Laat de zware klussen die je volle aandacht vragen nog maar een week liggen.
  5. Had je tijdens je vakantie goede voornemens, zoals minder overwerken, meer tijd voor gezin, familie, vrienden? Minder tv kijken of nu echt van baan veranderen? Vergeet ze niet, maar pak ze op. Doe wat met je goede voornemens.
  6. Waar heb je echt van genoten tijdens je vakantie? Als je alles kunt wensen wat mogelijk is, wat wil je dan vasthouden van je vakantie? Is het een dagelijkse duik in het zwembad, die heerlijke avondwandelingen of het lezen van een boek waar je anders nooit aan toe komt? Kijk eens of je van die vakantie rituelen vast kunt houden. Maak er een gewoonte van en neem ze op in je dag- of weekplanning.
  7. Wil je wat meer rust en de aandacht van het moment denk dan eens aan mindfulness. Het is er altijd het juiste moment voor.
  8. Plan een weekendje weg, dan heb je iets om naar uit te kijken.

De boodschap is bezorg jezelf een zachte landing of zoals de Denen zeggen ‘Giv dig tid’. Begin rustig na je vakantie dan houd je het langer vol.

foto: Kate Hliznitsova via Unsplash

2 Reacties

Laat een Reactie achter