5 tips om je aandacht te managen

Een hele dag druk geweest. Gerend van hot naar her. Mailtjes beantwoord, onverwachte problemen opgelost. Impulsief reageren, we doen het de hele dag. Van alles gedaan, allemaal even tussen door.

Dat wat op de planning stond en ongestoorde aandacht vroeg, daar kwam je niet aan toe. Het gaat automatisch. Maar aan het eind van de dag zit je met een rot gevoel. Want wat heb je nou eigenlijk gedaan die hele dag?

De hele dag druk geweest

Harder en langer werken helpen niet. Slimmer werken wel. Je wilt met voldoening terugkijken op een dag. Doen wat je aan het begin van plan was. Wat je nodig hebt is ongestoorde aandacht en focus. En precies dat mis je als je je werk telkens onderbreekt.

Een ongemakkelijke waarheid

Maar hoe voorkom je dat je je eigen plannen opgeeft voor iets dat tussendoor komt? Je kunt je natuurlijk nooit of bijna nooit helemaal afsluiten voor prikkels en informatie van buitenaf. Ook al komen sommigen ver.

Concentratie in afzondering

Onbereikbaar voor alles en iedereen, dat was wat ze wilde. Een bewuste keus. Niemand wist ervan. Toevallig zochten juist toen vrienden, collega’s en familie contact met haar. Zelfs mensen waar ze in jaren geen contact mee had. Zich niet bewust van alle commotie genoot ze van een fijne bungalow in de natuur, rust en eindeloze wandelingen. 

De 5 tips voor het managen van je aandacht

Laat je niet afleiden

Zet meldingen van je telefoon en mail uit. Lees en beantwoord ze op vaste momenten van de dag.
Is concentratie vereist, zoek dan een rustige plek en zorg dat je een uur niet gestoord kunt worden.

Geen to-do lijst wel prioriteit

Plan je dag niet vol. Verdeel je aandacht. Maak elke dag een keus in wat je wilt en kunt doen.
Kost nee zeggen je moeite, oefen er dan bewust mee.

Stop met multitasken

Het werkt niet, in tegendeel. Het switchen van aandacht vraag zoveel energie van je brein dat het meer tijd kost dan oplevert.

Geef je gedachten aandacht

Ze zijn er niet voor niks, maar kunnen wel afleiden. Schrijf ze op zodat je ze niet vergeet. Onderzoek ze op een moment dat je daar de volle aandacht aan kunt geven.

Laat je leiden door wat jij echt belangrijk vindt

Weet je niet precies wat voor jou belangrijke waarden zijn, doe dan de opdracht Persoonlijke Waarden hieronder.

PERSOONLIJKE WAARDEN

wijsheid efficiency initiatief macht controle eerlijk moed spanning vitaliteit creativiteit geluk doelgericht gehoorzaam welvaart discipline zorgzaam onafhankelijk werklust integriteit vrede plezier loyaliteit duidelijkheid authenticiteit zekerheid liefde doorzettingsvermogen genieten dienstverlening flexibiliteit inzicht ontspanning waardering betrokkenheid erkenning afwisseling originaliteit geduld betrokken welvaart zelfvertrouwen consequent respect gelijke kansen orde spiritualiteit direct avontuur humor samenwerken rechtvaardig perfectie persoonlijke ontwikkeling betrouwbaar leiderschap optimistisch uitdaging vrijheid vriendschap invloed rechtschapen kwaliteit verantwoordelijkheid succes tevredenheid zinvol behulpzaam kracht serieus openhartig bescheiden gelijkgezindheid

Noteer voor jezelf de waarden die jij belangrijk vindt.
Bepaal nu de 3 voor jou belangrijkste waarden.

Kun je nu aangeven waar je die waarden terugvindt in je leven en werk?

Bonus tip:

Maak een video-afspraak om eens praten.

Een gesprek geeft snel nieuwe inzichten in jezelf. Het geeft rust in je hoofd en energie:  Maak een afspraak »

Wil je meer lezen dit zijn de links naar de artikelen:

foto: Pixabay

2 Reacties

Laat een Reactie achter