Tip november 2017: Geef eens een duwtje

Iemand verleiden iets te doen wat jij graag wilt, kan dat? Ja, met nudging. Je zin krijgen zonder te manipuleren en zonder ingewikkelde overtuigingstechnieken.
Met slechts een duwtje (de nudge) in de positieve richting stimuleer je gewenst gedrag.

Kiesgedrag

Het heeft alles te maken met hoe wij tot een keuze komen. In het algemeen wegen wij niet alle voor en tegen argumenten tegen elkaar af. Dat zou veel te veel tijd kosten. Daarom nemen we veel beslissingen automatisch. En daar speelt nudging op in.

Klein duwtje, groot effect

Een geweldig voorbeeld is de toiletvlieg. De sticker in het urinoir die mannen uitnodigt daar op te richten. Het gewenste effect, een droog toilet, is bereikt. Het zal je niet verbazen dat de techniek van het nudgen uit de marketing komt. Thaler en Sunshine maakten in hun boek Nudge de marketing inzichten toegankelijk voor een breder publiek. 

Fruit op ooghoogte leggen is een nudge. Junkfood verbieden niet. (Thaler en Sunshine)

Ja of nee

Onder andere op basis van deze inzichten is voorgesteld de orgaandonatie bij ons aan te passen van Nee, tenzij … in Ja, tenzij … . In landen als België en Frankrijk waar dit gebruik is, staat 90% van de bevolking geregistreerd als donor.

Zelf doen

Of je nu leidinggevende bent, een driejarige wilt opvoeden of prettig wilt samenleven met je partner. Nudging kan van pas komen.

  1. Je begint met het stellen van een helder, positief geformuleerd doel.
  2. Speel in op het automatische gedrag. Dan komt het er dus op aan dat je de ander zo goed kent dat je weet hoe zijn gedragspatronen zijn.

Leuk voorbeeld van nudging laat dit filmpje uit Kopenhagen zien.

Extra tip

Geef altijd drie keuzes. Ik heb eens gehoord dat de meeste mensen de middelste kiezen. 

Geen tip van de maand meer missen? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

Laat een Reactie achter