Gevraagd: ervaren leidinggevende

LeidinggevenStel je voor, je bent beginnend leidinggevende. Je krijgt een spiksplinternieuwe filiaal onder je hoede en een team van 12 jonge mannen en vrouwen.

Op jouw schouders

Zonder enige ervaring wordt van jou verwacht dat je leiding geeft aan een nieuw team. Het enige dat je het afgelopen halfjaar hebt gedaan, is een beetje meekijken over de schouders van je eigen leidinggevende. Nu sta je er ineens alleen voor en moet je het allemaal zelf doen.

Verwachtingen

Medewerkers zijn verwachtingsvol. Ze hebben allemaal hun eigen geschiedenis, jullie kennen elkaar nog niet. Je moet een team aansturen dat nog helemaal geen team is. Je moet elkaar nog leren kennen. Jij als leidinggevende hebt nog veel te leren. Alleen daar aan heb jij je handen al meer dan vol. En dan zijn er ook nog de andere taken die bij je functie horen.

Uitdaging

Geweldig, het is een uitdaging waar je echt aan toe bent. Maar er is een keerzijde.

Met één medewerker gaat er elke keer iets mis als je met haar in gesprek bent. De spanning tussen jullie is om te snijden. Een ander verzuimt wel heel erg vaak. Je vermoedt dat er meer aan de hand is maar kan er de vinger niet opleggen. De leverancier van de lunch brengt steeds zonder overleg iets anders dan jij hebt besteld. Daarbij komt dat je weinig steun krijgt van je leidinggevende. Je ziet haar wel wekelijks, maar ze heeft nooit tijd.

Je twijfelt, bent bang om fouten te maken. Je hebt het gevoel geen steek verder te komen.

Wat kun je dan doen?

  • Allereerst de kluwen ontwarren om overzicht te creëren en grip op de zaak te krijgen.
  • In de gesprekken met medewerkers heel bewust de LSD gesprekstechniek toepassen Luisteren, Samenvatten en Doorvragen.
  • Vraag medewerkers ook eens wat hun doel is als ze bij je komen om hulp. Welke oplossingen hebben ze zelf. Wat hebben ze van jou nodig en wat hebben ze zelf al geprobeerd.
  • Het boekje van Willem Verhoeven lezen 80 tips voor 80 tips voor coachend leidinggeven.
  • Coaching on the job kan je helpen meer afstand te nemen. Je blik verruimen en zelf weer meer mogelijkheden en oplossingen zien.
Heb je zelf een vergelijkbare ervaring of tips voor collega’s, deel ze hier.

Laat een Reactie achter