Als verveling dagelijks werk is

Als verveling dagelijks werk is

Van nietsdoen wordt je moe. Het klinkt als een tegenstelling. Verveling op het werk, het komt vaker voor dan je denkt. Maar liefst 25% van de kantoorwerkers verveelt zich elke dag stierlijk. Ze doen veel minder dan ze kunnen en worden er uiteindelijk ziek van.

Bore-out

Kenmerkend voor die “chronische” verveling is het ontbreken van uitdaging. Het werk geeft geen voldoening.

Omdat de werkzaamheden onder het kennis en ervaringsniveau liggen.

Of omdat de werkzaamheden routine zijn geworden. “Gevangen in een bore-out” noemt Frouke Vermeulen, die situatie in haar boek Vechten tegen verveling

Er klopt iets niet

Die verveling is slopend voor de concentratie met fouten in het werk tot gevolg. Mensen weten vaak wel dat er iets niet klopt, maar kunnen het niet duiden. De klachten zijn vaag in het begin en lijken op burn-out. Zoals slapeloosheid, niet meer kunnen genieten, maar ook duizelingen, hoofdpijn, maagklachten of een vervelende toon in de oren en snel geïrriteerd.

Ziekteverzuim

Bore-out is het gevolg van langdurige onderbelasting, het tegenovergestelde dus van burn-out. Omdat de ziekteverschijnselen overeenkomen, wordt het lang niet altijd herkent, ook niet door artsen. Goed mogelijk dat een deel van het ziekteverzuim in 2014 (… bijna de helft van de 818.000 Nederlandse arbeidsongeschikten kampt met psychische problemen Jaarverslag 2014 Inspectie SZW) bore-out betreft, zonder dat het zo genoemd wordt.

Druk, druk, druk, maar niet heus

Ook al omdat er een taboe ligt om te zeggen dat je je verveelt. Bij verveling denken we al snel aan lui. Daarom houden veel mensen die onderpresteren liever de schijn op van druk zijn. Ondertussen doen ze een sudoko of patiencen ze wat op de pc. Alleen al die schijn hoog houden kost energie.

Bore-out is onafhankelijk van leeftijd. Het kan net zo goed een ouder iemand overkomen die jarenlang hetzelfde werk doet, als een jonge man of vrouw die dacht de ideale baan te hebben gevonden, maar al snel ontdekt dat het niet is wat is voorgehouden.

Wat doe je er tegen

 1. Op tijd in actie komen.
 2. Interessanter werk vragen.
 3. Zelf bedenken hoe je meer inhoud aan je werk kunt geven, bijvoorbeeld jobrotation of job crafting
 4. Als je het werk in minder tijd kunt doen, overwegen om wat minder te werken zodat je in je vrije tijd iets anders kunt opzetten.
 5. Praat er over, schakel een coach in en heb je ‘vage’ gezondheidsklachten ga naar je huisarts.
 6. Zijn aanpassingen op het werk niet mogelijk, zo snel mogelijk weg wezen.
Wat is jouw ervaring met verveling op het werk? Herken je het van jezelf of zie je het bij mensen in je omgeving? Laat weten hoe jij er mee om gaat. 

foto: Leon Fishman Flickr.com

4 Reacties

 • Leuk stuk Marrie!
  Wat ik vaak merk is dat mensen de klassieke vorm van verveling, i.e. te weinig om handen hebben, toelichten. Dit is ook gemakkelijk te begrijpen. In mijn visie op verveling is het echter ook mogelijk dat je jezelf verveelt terwijl je wél (druk) aan het werk bent, namelijk wanneer je dingen doet die je geen voldoening of energie opleveren. Op de lange termijn kan je hier mentaal en fysiek chronisch verveeld van raken.
  Daar loopt het volgens mij ook wel eens ‘mis’ met de diagnose voor burn-out. In mijn opinie krijg je een burn-out wanneer je doorschiet in je passie. Je richt je eigen bedrijfje op, geeft jarenlang het beste van jezelf, je bent er graag mee bezig maar je neemt onvoldoende rust. Dat wreekt zich en op de duur stort je in. Veel van de huidige burn-outs dragen volgens mij een stuk bore-out in zich. Naar (h)erkenning toe is het interessant dit onderscheid te maken* en ook naar aanpak op de werkvloer kan het wellicht de moeite zijn dit even verder te analyseren.
  (* Een scherpe lijn trekken tussen beide fenomenen is helaas heel moeilijk.)

  • Ha Frouke, fijn dat je deze toevoeging geeft.
   De meeste mensen kennen die verveling nog wel uit hun kindertijd – van lange regenachtige zondagen of bij verplichte (familie)bezoekjes – dat is inderdaad iets anders dan waar ik hier op doel. Het gaat ook niet alleen om tijd verdoen met iets als een spelletje patience. Wat jij terecht onderstreept is dat mensen hard blijven werken, maar daar geen enkele voldoening meer uit halen.
   Als het werk alleen nog maar energie kost zonder enige positieve beleving, dan gaat dat ten koste van hun gezondheid. En inderdaad hangt het dan sterk af van de diagnose van de bedrijfsarts of de klachten geduid worden als burn-out of bore-out.

 • Ik heb daar last van , vage klachten indd , simpel eenvoudig werk omdat ik in een SW-stempe+ zit , een arbeids beperking , vinden bazen en ook organisaties het nodig om mensen die wat hebben te veroordelen en in een hokje te plaatsrn door simpel en eenvoudig werk te geven , ik werk dan buitem , komt elke dag elke week weer voor , de reden dat ik naar andere werk ben gaan kijken , maar wat blijkt ook als ik daar aangenomen zou worden , kijkt men niet verder , inmiddels heb ik vrij veel klachten ontwikkeld dat ik het niet meer ziet zitten , in niets meer !!,

Laat een Reactie achter