Welke kleur hoed zet jij vandaag op?

De Zes Denkhoeden van de Bono: Welke kleur hoed zet jij vandaag op?Onze kijk op de wereld is uniek. Bepalend zijn achtergrond, ervaringen en overtuigingen.
Ook de waarden en normen die we meekregen vanuit de opvoeding en zelf vormen, beïnvloeden onze blik. Op basis van wat we beschikbaar hebben aan kennis bepalen we ons standpunt.

Je eigen waarheid

Het standpunt dat je inneemt, bepaalt hoe jij de wereld waarneemt. Hoe je over zaken nadenkt en hoe jij je gedraagt.

De mensen die net zo’n wereldbeeld hebben als jij, begrijp je beter dan andersdenkenden. Een voorbeeld is de ongelijke verdeling van mannen en vrouwen in de top van bedrijven. Belangrijkste oorzaak is dat de van oorsprong mannelijke directies meer van zichzelf herkennen in mannelijke kandidaten. (Een andere oorzaak is mogelijk dat vrouwen zichzelf niet geschikt genoeg vinden. Maar dat is nu even niet het onderwerp.)

Snel en onbewust

Dat waarnemen gaat snel en natuurlijk. Tegelijkertijd strijden in het denken factoren als informatie, logica, creativiteit en emotie om aandacht. Dit gaat allemaal onbewust.

Denkpatronen doorbreken

Dat kan met de Zes Denkhoeden methode. De Bono, schrijver van het gelijknamige boek, bedacht een manier om die samengebalde denkkracht uit elkaar te trekken. Dat helpt om situaties van verschillende kanten te bekijken. En niet te snel met een mening klaar te staan.

Vanuit een andere hoed bekeken

De witte hoed – objectieve computer

Focust neutraal op feiten en informatie. Stelt vragen als:

Wat hebben we? Wat missen we? En hoe komen we er achter?

De rode hoed - gevoelens en intuïtie

De rode hoed – gevoelens en intuïtie

Signaleert en benoemt de emoties. Het waarom is niet belangrijk, wel het feit dat de emoties er zijn. Gevoelens zijn er altijd en hoeven niet te worden weggestopt.

De gele hoed - zonnig en positief

De gele hoed – zonnig en positief

Denkt in kansen en mogelijkheden. Zegt JA en … en … Somt logisch alle voordelen op.

De zwarte hoed - de advocaat van de duivel

De zwarte hoed – de advocaat van de duivel

Ziet alle beren op de weg, de nadelen, de zwaktes en bedreigingen. Hij somt kritisch op waarom iets niet kan. Benoemt logisch alle Ja, maars  …. en geeft serieuze redenen waarom iets niet kan of niet gedaan moet worden.

De zwarte hoed is snel dominant, als je negatief denkt kom je nooit tot iets nieuws.

De groene hoed - de energieke vrijdenker

De groene hoed – de natuurlijke vrijdenker

Denkt in creatieve mogelijkheden en nieuwe ideeën. Neemt risico en provoceert, niks is te gek.

De lichtzinnige tegenhanger van de sombere zwarte hoed die altijd overal gevaar en onmogelijkheden ziet.

De blauwe hoed - de dirigent

De blauwe hoed – de dirigent

Regelt het denkproces en bepaalt de richting.
De andere hoeden denken over het onderwerp, de blauwe hoed denkt na over het denken. Hij neemt afstand, stuurt en denkt na over de volgende stap, wat is de conclusie.

Je eigen gedrag beïnvloeden

Het kan. De Zes Denkhoeden methode helpt je om betere afwegingen te maken en effectiever te handelen. Alleen of binnen een groep. Doe het maar eens.

Het voordeel is dat je met een gekleurde hoed op andere opvattingen kan hebben. Andere dingen kan zeggen en van mening kan veranderen, zonder gezichtsverlies. Straffeloos kun je je ego even opzij zetten. Het toepassen van de denkhoedenmethode is daarom een prettige manier om meer begrip voor elkaar op te brengen in een gezin of een team.

Laat een Reactie achter