Last van hyperventilatie?

hyperventilatie - bellen blazenPijn in de schouders, een opgejaagd gevoel en veel zuchten zijn maar een enkele voorbeelden uit de lange lijst veel voorkomende gezondheidsklachten. Oorzaak is vaak een verkeerde ademhaling. Het wordt wel ’t grootste gezondheidsprobleem genoemd.

Hyperventilatie

Haal je constant meer dan 10 keer adem per minuut. Dan loop je het risico van lichamelijke klachten.

Als je hyperventileert haal je meer dan 20 keer per minuut adem. Weet je niet zeker of je last hebt van hyperventilatie, vul dan de vragenlijst eens in.

Ben jij gevoelig voor hyperventilatie? Doe de test.

Klachten

Herken je meerdere klachten, dan bestaat de kans dat je ademhaling te snel is. Bij een score hoger dan 18 kun je het best eens met je huisarts gaan praten of op zoek  gaan naar een ademtherapeut, logopedist of coach.

Tips om je ademhaling te vertragen

Een gezond ademhalingsritme is 6 keer per minuut als je rustig zit. Tel zelf hoe vaak je ademhaalt per minuut. Of vraag een ander de tijd op te nemen. Soms is het lastig zelf de tijd op te nemen omdat je dan direct je ademhaling aanpast.

Hier twee tips die je zelf kunt doen om je ademhaling wat te vertragen. De laatste komt uit het boekje Verademing van Bram Bakker.

Tip 1. bellen blazen

Pak het serieus aan, ga bellen blazen. Mooie grote bellen maak je alleen als je heel rustig uitademt!

Tip 2. 5 minuten ontspannen

Ga 5 minuten met stopwatch rustig zitten. Haal 2 seconden adem in, wacht 2 seconden en adem 4 seconden uit. Wacht dan weer 2 seconden voor je weer opnieuw 2 seconden inademt. Ben je in het ritme tel dan rustig mee, maar bewaak de tijd.

Tip 3. de korte onderbreking

Werk je lang achter elkaar in dezelfde houding. Pauzeer dan elke 20 minuten enkele minuten, door recht op te gaan zitten en vier keer rustig in te ademen 4 tellen en nog langzamer 6 tellen uit te ademen.

Oefening baart kunst

Doe de oefeningen elke dag. Na een paar weken is je ademhaling vaak al langzamer. Aanleren van nieuw gedrag kost tijd. De een zegt dat 2 weken genoeg is, de ander zegt 60 dagen.

1 Reactie

  • Ik adem heel onregelmatig, merk dat ik mijn adem zomaar inhoud. Soms moet ik naar adem snakken en voelt het alsof ik niet diep genoeg kan inademen. Daarbij heb ik last van een krop in de keel en hartkloppingen. Is hier lichamelijk iets aan te doen of is het een psychisch probleem of kan dit verholpen worden door een correcte ademhaling?

    Beste Nadine,
    Mogelijk is een correcte ademhaling voor jou de oplossing, toch adviseer ik je liever om het eerst met je huisarts te bespreken.

Laat een Reactie achter