Gras onder mijn voeten

Gras onder mijn voetenIk denk dat ik mijn eigen boekje nog vaak zal lezen om een betere vader, moeder, vriend en therapeut voor mezelf en anderen te worden. Schrijft Bruno-Paul de Roeck voor in zijn boek.

Gras onder mijn voeten

Is een boek over de ervaringen van de schrijver als gestalttherapeut en als mens. Zijn motto is groeien en dat doe je in het hier en nu. Elk moment is weer een nieuw beginpunt.

Graaf niet teveel in de diepte of het verleden. Waarom is niet interessant. Verantwoordelijkheid kun je niet naar vroeger verwijzen. Belangrijk is het antwoord op de vraag hoe ergens op greep te krijgen.

Verder adviseert de schrijver wat meer te vertrouwen op je zintuigen en emoties en wat minder waarde te hechten aan je verstand.

Aardig ook is zijn conclusie wij mensen proberen altijd te zijn wat we niet zijn en daar worden we zo moe van.

Indeling van het boek

Het boek is opgebouwd uit kernachtige hoofdstukken. Sommige hoofdstukken zijn opgesierd met grappige tekeningen  van de schrijver zelf.

In het eerste hoofdstuk Therapie stelt stelt De Roeck dat psychotherapie mensen wil aanpassen om ze in het maatschappelijk gareel te krijgen. Met gestalt wil hij juist  aangepaste mensen die in hun gareel niet meer gelukkig zijn weer op eigen vrije voeten zetten.

Hij schrijft, zoals hij zelf zegt tamelijk lichtvoetig, over hoe wij het leven voor onszelf soms knap moeilijk maken. De toon van de schrijver is prettig. Relativerend en met Vlaamse humor behandelt hij levensthema’s die ons gezond of ziek maken. Is iemand die een ondraaglijke situatie niet meer kan dragen ziek?

Besluit

Het 80 pagina’s tellende boekje sluit af met deze wijze tekst:

Worden kent geen einde
De stroom gaat verder
Ieder ogenblik is nieuw
De pijn van het groeien
Is de moeite waard

Voor wie

Voor iedereen die wil begrijpen hoe hij zichzelf manipuleert met eigen gedachten.

Laat een Reactie achter