Wie (niet) reist is gek

boek Wie (niet) reist is gek Ap DijksterhuisAls je reist blijft je brein soepel en worden we gelukkiger, zegt Ap Dijksterhuis. Hij is de schrijver van Wie (niet) reist is gek. De hoogleraar is gespecialiseerd in onderzoek naar geluk, intuïtie en het onbewuste.

Wie (niet) reist is gek

Met dubbele gevoelens begon ik aan het boek. Ik ben geen reiziger. En de inleiding begon voor mij als een pittige massage voor mijn ziel. Toch heb ik ervan genoten.

Dijksterhuis ziet kans met woorden al mijn zintuigen te prikkelen. De beschrijvingen van zijn ervaringen zijn doorleefd en beeldend.

Met treffende citaten leunt hij hier en daar op (wetenschappelijke) literatuur. Zoals ‘De reis is de vroedvrouw van de gedachte.’ van Alain de Botton. Of ‘Reizen is optimisme in de praktijk’ van Paul Theroux in het hoofdstuk De Geluksvinder.

Interessante kijk op de tijd

Op reis beleef je meer dan in dezelfde tijd thuis. Beleef je meer dan krijgt je brein ook meer prikkels te verwerken. En hoe meer prikkels, hoe langer iets lijkt te duren. Dus, zo is de conclusie van Dijksterhuis, door te reizen rek je je leven.

“Euforische ontheemdheid”

Zo noemt hij de emotie die hij ervaart als het brein in een recordtijd enorm veel prikkels te verwerken krijgt. Hij beschrijft bijvoorbeeld een halve minuut van een wandeling in Varanasi. Een oude stad in India. In sneltreinvaart ervaar je zijn mooie, lelijke, lekkere, gore, fantastische en onwaarschijnlijke indrukken. Gevoel, ogen, oren, neus, mond worden overbelast; zelfs bij de lezer. Heerlijk!

Speels met taal

Reizen stimuleert de creativiteit. Een vaardigheid die in het dagelijks leven goed van pas kan komen. Een kwaliteit die in elk geval bij de schrijver goed is ontwikkeld.
Zo is voor hem het tegenovergestelde van heimwee wegwee. En het hoofdstuk De Geluksvinder begint met de titel Voorpret, nupret, napret.
Dijksterhuis geeft ook nog een tip om ‘de blubber’ uit je hoofd te spoelen. Breng een bezoek aan de medina van Fez, dat is volgens hem een volmaakt psychologische hogedrukspuit. En precies dat kan zo nodig zijn als het op je werk allemaal niet lekker loopt.

Voor wie

Wie (niet) reist is gek is geschreven voor alle reizigers en voor degenen die dat willen zijn. Reis je graag naar exotische landen dan dient dit boek je vast als gids. En verder denk ik aan alle mensen die het gevoel hebben tijd te kort te komen.

Laat een Reactie achter