Dromen Durven Doen

Dromen Durven Doen Het managen van de lastigste persoon op aarde ben jezelf

Ben Tiggelaar

Het managen van de lastigste persoon op aarde: jezelf

Dromen Durven Doen

Dit populaire boek van Ben Tiggelaar verscheen voor het eerst in 2005. Januari 2018 verscheen de 60e druk! Niet gering voor een boek over gedragsverandering. Ik denk dat weinig managementboeken over veranderen dit evenaren.

Jezelf motiveren

Willen we iets veranderen dan zit ons eigen gedrag in de weg. Meestal blijft het bij dromen over wat we graag willen.
Denk maar aan al die goede voornemens. Net als aan het begin van ’t jaar zitten we ook na de vakantie weer vol plannen. Van baan veranderen, naar de sportschool, een boek schrijven.
Maar wat we vervolgens doen willen we eigenlijk niet en wat we willen, doen we niet.

Over hoe we dit gedrag zelf wat beter managen, schreef Ben Tiggelaar dit boek. Hij ziet kans wetenschappelijke en psychologische onderzoeken te vertalen naar voorbeelden uit ons dagelijks leven. De tekst is daardoor herkenbaar en toegankelijk.

Opbouw van het boek

Tiggelaar gaat de eerste drie hoofdstukken van het boek in op ons gedrag. Bijvoorbeeld dat 5% van ons gedrag bewust gepland is. En de rest, jawel 95%, is onbewust automatisch gewoontegedrag. Uitgebreid gaat hij in op het ontstaan van automatische gedrag. En de aansturing van dat gedrag door pijn of plezier prikkels.

Vanaf het vierde hoofdstuk gaat het over toe te passen technieken. Het begint met een beschrijving van de elkaar opvolgende fasen dromen, durven en doen bij veranderen.
Vervolgens gaat hij in op die fasen:

  • Zoals het concreet maken van dromen.
  • Bij durven gaat het om crisismomenten. Hoe je die vooraf herkent en er mee omgaat. Het zijn die momenten dat je dreigt op te geven en terug te vallen in je oude gedrag.
  • In de doen fase tenslotte komt het aan op doorzetten.

Elk hoofdstuk sluit af met een korte samenvatting. Met daarna een verhaal van iemand die bewust iets veranderde in zijn of haar leven.

Werkboek

Achterin het boek zijn een werkboek en een test opgenomen. Het werkboek bestaat uit verschillende opdrachten die aansluiten bij de 10 hoofdstukken. Met de test ontdek je hoe jij je gedrag stuurt en omgaat met veranderingen.

Voor wie

Voor iedereen die meer (be)grip wil krijgen voor en op zijn eigen gedrag. Wil je iets veranderen in je leven begin dan met het toepassen van de theorie uit dit prettig leesbare en vooral praktische boek.

Laat een Reactie achter