Wat doe je als anderen van je pikken?

Wat als anderen pikken wat van jou is?Alles overhoop. Laden staan open. Kasten zijn leeg. Het is chaos. TV weg, net als allerlei andere dingen. Ook spullen van emotionele waarde. Niets waard maar onbetaalbaar. Zo troffen we vorige week ons huis aan.

De impact van diefstal

Het is balen. En dat is zacht uitgedrukt. Hoe haalt iemand het in zijn hoofd om mijn spullen ongevraagd mee te nemen! Het maakt kwaad en verdrietig, maar ook wantrouwend en onveilig.

Pikken op het werk

Vergelijkbare situaties maak je mee op het werk. Als je leidinggevende mooie sier maakt met het resultaat van jouw werk. Of als een collega met wie je samenwerkt er met jouw idee of zorgvuldig voorbereide presentatie vandoor gaat. Ook dan baal je. En niet zo zuinig ook. Zeker als die ander er de waardering voor krijgt die jou toekomt.

Wat doe je?

In mijn situatie kan ik de politie en de verzekering inschakelen. Ik krijg zelfs automatisch ondersteuning aangeboden van Slachtofferhulp Nederland.

Aanspreken of laten zitten

Maar wat doe je als het je collega of erger je baas is die jouw werk of idee pikt? Natuurlijk ben je kwaad. Verhaal halen bij de ‘dief’ vraagt wat tact. Geef je lik op stuk dan is de kans groot dat je je kalmte verliest waardoor je in een zwakke positie komt. Beter tel je tot tien. Met andere woorden wacht een dag of wat tot je bent gekalmeerd.

In plaats van een harde beschuldiging kun je soms zelfs beter subtiel vragen waarom de ander het gedaan heeft. Als hij erkent dat het niet helemaal netjes was, kan hij dat herstellen. Zodat jij alsnog de credits krijgt voor jouw werk.

Niet te lang wachten

Pas wel op dat je niet te lang wacht met je uit te spreken. Want, of de ander weet niet meer waar je het over hebt, of je hebt je boosheid zo opgekropt dat je niet meer rustig kunt denken.

Positief blijven

Positief blijven in dit soort situaties is de kunst. Het helpt als je voor jezelf op een rijtje zet wat het werk jou heeft opgeleverd. Wat jij er zelf wijzer van geworden bent. Die kennis heeft in de eerste plaats waarde voor jezelf. Zie je alleen de bedreigingen dan blokkeer je je eigen creatieve proces.

2 Reacties

  • Wat vreselijk lijkt me dat om thuis te komen van een fijne vakantie en je huis zo aan te treffen. Wat ik dan weer knap vind is dat jij er een positieve draai aan kunt geven en een stuk schrijft over ‘pikken’. Ik wens je sterkte met puinruimen in je huis en hoop dat alle spullen van emotionele waarde ook een duplicaat in je hart hebben. Warme gedachten en herinneringen kan niemand je afnemen.

    • Spijker op zijn kop Irene. Het klopt helemaal niemand neemt je herinneringen af. Tastbare herinneringen doen dat directer en roepen daardoor eerder meer fysieke en zintuigelijke ervaringen op. Ze maken het af en toe makkelijker om er bij te komen.

Laat een Reactie achter