Wat doe je tegen pesten op het werk?

Pestkoppen zijn overalToveren kan ze. Wat ze ziet, kunnen haar handen maken. Haar leven lang heeft ze zich gered met keihard werken. Het was knokken. Ze deed het allemaal op eigen kracht.

Ze begon al toen ze nog een meisje was. Ze hoefde haar hand niet op te houden. Haar geld had ze altijd zelf verdiend. Maar nu is ze op, murw gevochten.

Op het werk

Conflicten met een pestende maar oh zo machtige collega, hebben haar gebroken. Eens waren ze partners, maar dat is lang geleden. Er werden afspraken gemaakt en op papier gezet.

Loze afspraken

Het begon al met de leidinggevende die iedere maand een evaluerend gesprek zou plannen. Een jaar lang is het er niet van gekomen. Sprak ze de leiding er op aan – zei ze dat ze behoefte had aan zo’n gesprek – kreeg ze te horen dat ze lastig was.

Er gebeurde vreemde dingen

Collega’s verbaasden zich erover, maar hielden hun mond. Uit angst voor hun eigen baan of voor de positie van haar tegenpartij. Het ging ten koste van haar vertrouwen.

Op was het incasseringsvermogen

Ze hield nog altijd van haar werk. Wilde het niet onder de spanningen laten lijden. Ze had het geld trouwens hard nodig. Maar ze had steeds minder verzet tegen de bedreigingen, de treiterijtjes in de mail en de stiekeme pesterijen. Ze sliep de laatste tijd slecht en thuis werd ze er niet gezelliger op.

Leeg en moe vroeg ze zich af wat ze toch fout deed. Ze kwam er niet uit. En voor het eerst van haar leven zocht ze hulp. Na de eerste coachgesprekken lukte het haar wat te ontspannen en afstand te nemen. Het viel haar op dat ze zich druk maakte over wat de situatie voor anderen betekende. Geleidelijk leerde ze om haar eigen grenzen meer te bewaken. Al bleef het lastig om uit te spreken.

Nog een jaar zette ze door. Toen hakte ze de knoop door en nam ontslag. Het voelde als een bevrijding, maar ook een beetje als falen.

Meer over pesten

Denk bij pesten aan: intimidatie, negeren, buitensluiten of het bewust achterhouden van informatie. Pestgedrag komt dan ook voor in allerlei vormen. Verbaal en non-verbaal, fysiek, maar ook geschreven, per mail of sociale media, het zogenoemde cyberpesten.

Pesten komt niet alleen voor bij kinderen. Op het werk heeft een op de acht mensen last van pestgedrag. Volgens onderzoek van TNO was in 2014 een half miljoen mensen slachtoffer van pestgedrag. Werkgevers -toch verantwoordelijk voor de veiligheid van medewerkers- hebben weinig zicht op pestgedrag. De stichting Stop Pesten Nu zet zich in voor meer bewustwording.

Wil je verder lezen:

 foto: 123.rf

6 Reacties

Laat een Reactie achter