Wat doe je tegen pesten op het werk?

Pestkoppen zijn overalToveren kan ze. Wat ze ziet, kunnen haar handen maken. Haar leven lang heeft ze zich gered met keihard werken. Het was knokken. Ze deed het op eigen kracht.

Het begon al toen ze nog een meisje was. Haar geld verdiende ze altijd zelf. Ze hoefde haar hand niet op te houden. Maar nu is ze op, murw gevochten.

Op het werk

Conflicten met een pestende maar oh zo machtige collega, hebben haar gebroken. Eens waren ze partners, maar dat is lang geleden. Er werden afspraken gemaakt en op papier gezet.

Loze afspraken

Het begon al met de leidinggevende die iedere maand een evaluerend gesprek zou plannen. Het is er een jaar lang niet van gekomen. Sprak ze de leiding er op aan – zei ze dat ze behoefte had aan zo’n gesprek – kreeg ze te horen dat ze lastig was.

Er gebeurde vreemde dingen

Collega’s die zich verbaasden er over, maar hielden hun mond. Uit angst voor hun eigen baan of voor de positie van haar tegenpartij? Het ging ten koste van haar vertrouwen in de leiding en haar collega’s.

Voor het eerst van haar leven zocht ze hulp

Ze wilde haar werk niet onder de spanningen laten leiden. Ze had het geld hard nodig. Maar ze had steeds minder verzet tegen de bedreigingen, de treiterijtjes en stiekeme pesterijen. Thuis liepen de spanningen ook hoog op. Ze sliep slecht. Toen ging ze op zoek naar een coach. Als coach kon ik haar helpen wat meer afstand te nemen. Zich niet druk te maken wat de situatie voor anderen betekende, maar haar eigen grenzen te bewaken.

Op was het incasseringsvermogen

Nog een jaar hield ze het vol. Toen heeft ze de knoop doorgehakt en zelf opgezegd. Bevrijding maar ook het gevoel te falen. Ze twijfelt aan zichzelf. Leeg en moe vraagt ze zich af wat ze fout deed.

TNO onderzoek over pesten

Intimidatie, het achterhouden van informatie, negeren of buitensluiten is ook pesten. Pestgedrag komt voor in de vorm van gesproken of geschreven woorden in mail of op sociale media, non-verbale reacties of in fysiek contact.
Pestgedrag waar mensen op het werk onder lijden komt vaak voor. Zo is een van de dertien mensen slachtoffer van een of andere vorm van pestgedrag. Ruim een kwart van de werkenden herkent het. En in 2014 was een half miljoen mensen slachtoffer van pestgedrag (TNO).

Wil je verder lezen:

 foto: 123.rf

6 Reacties

Laat een Reactie achter