Tekort aan banen leidt tot verdringing

Tekort aan banen leidt tot verdringingAls de werkloosheid hoog is, zijn er te weinig banen. En om toch wat te verdienen gaan hoger opgeleiden op zoek naar werk onder hun niveau.

Met bijna 700.000 werkzoekenden hebben werkgevers het nu dus voor het uitkiezen. De keus valt dan al snel op een kandidaat die beter gekwalificeerd is. Zo verdringen zij met diploma’s lager geschoolde werkzoekenden van hun banen.

Slechte arbeidsmarktpositie

Deze ontwikkeling is slecht voor de arbeidsmarktpositie van mensen met weinig scholing. Volgens het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) waren er in 2013 110.000 vacatures voor ongeschoold werk. Eén op de vijf van die banen is ingevuld door iemand met alleen lagere school. De andere 90.000 banen gingen naar mensen met diploma’s, die ze voor het werk helemaal niet nodig hebben.

Uit het vacaturerapport van UWV komt ook de slechte arbeidsmarktpositie van ongeschoolden en 55-plussers naar voren. Door de hoge werkloosheid en het lage aantal vacatures vindt er op grote schaal verdringing plaats van ongeschoold personeel door geschoolde werknemers. Van de vacatures die het afgelopen jaar door ongeschoold personeel vervuld konden worden, werd slechts 18% daadwerkelijk ingevuld door iemand met een basisopleiding. Dit percentage lag de afgelopen jaren een stuk hoger. Er treedt vooral verdringing op in de horeca en de agrarische sector. In deze sectoren werd voor de meeste vacatures hooguit basisonderwijs vereist, terwijl het aangenomen personeel grotendeels bestond uit MBO’ers.

Citaat uit persbericht UWV van 13 mei 2014: Steeds meer bedrijven maken gebruik van ZZP’ers

Mooie vacatures

Opmerkelijk dat UWV deze ontwikkeling lijkt te ondersteunen. Onder het mom  van ‘mooie vacatures’ kreeg ik van de UWV begeleider van een klant, twee vacatures toegestuurd. Het betrof een hostess functie op MBO niveau en een vacature voor een executive assistent op HBO niveau. De persoon in kwestie is een hoogopgeleide jurist met ook nog eens veel management ervaring.

Passend werk

De opdracht is dat we passend werk zoeken. Die twee zogenaamd ‘mooie vacatures’ voldeden volstrekt niet aan dat doel. Maar ze typeren wel het gemak waarmee binnen het UWV over individuele kwalificaties wordt heen gestapt. Door deze wijze van meedenken wekt het UWV de schijn het probleem van verdringing te vergroten.

Hier lees je alles over solliciteren.

7 Reacties

Laat een Reactie achter