Is het persoonlijk contact dat UWV mist?

UWV gaat met je in gesprekOok hij verloor zijn baan tijdens de crisis. Hij is journalist dus hij schrijft

Een brief aan het UWV

Over de vooral ‘digitale’ hulpverlening van het UWV. Over zijn hoop, verwachtingen en frustraties.

Nog dezelfde dag krijgt hij een telefoontje van de directeur van het UWV Werkbedrijf, de heer Thissen. Hij zegt: 

Het schrijnt en schuurt, maar het is óók een prachtig verhaal en het is goed dat het is opgeschreven.

Wij willen zelf ook héél graag dat er weer een eerste face-to-face contact komt met nieuwe klanten, en hopelijk gaat dit verhaal helpen om dat voor elkaar te krijgen.

Een prachtig verhaal

Ik moet even slikken. Een ‘prachtig verhaal‘? Hoezo, prachtig? En is het nieuw dan?

De directeur zit er nog niet zo lang, dus misschien voor hem wel! Maar toch, wie kent niet de verhalen over soms ziek makende ellende die mensen meemaken met het UWV. De Groene Amsterdammer heeft het zelfs over ‘… een instantie waar je suïcidale neigingen van krijgt’.

Ook de minister van Sociale Zaken uitte zich empathisch:

We doen al veel om jong en oud aan de slag te krijgen. Maar deze hartekreet gaat me niet in de koude kleren zitten. Iedereen kan zich voorstellen hoe machteloos je je voelt tegenover zo’n grote organisatie. Terwijl je juist behoefte hebt aan persoonlijke aandacht in zo’n kwetsbare periode.

Twee maanden na de brief

De boodschap van Sjors van Beek komt over. de Volkskrant publiceerde zijn brief Twee jaar dolen in de digitale UWV-jungle in september, begin november werd bekend dat UWV weer aan tafel gaat zitten met werkloze mensen. 

UWV gaat het anders doen

Voor een deel dan. De prioriteit ligt bij mensen die moeilijk aan de slag komen. Volgens het ministerie zijn dat mensen die jarenlang hetzelfde beroep deden en ouderen. Ik denk maar zo dat dit dezelfde mensen zijn, toch?

Voor alle anderen blijft het digitale loket

Zij moeten dealen met de haperingen in het systeem en de onduidelijke boodschappen. Zoals een baan die volgens UWV 100% passend is, maar waar je in de verste verte niet aan voldoet.

Nog altijd zijn ruim 600.000 mensen werkeloos (6,8% van de beroepsbevolking). De economie groeit, maar helaas de banen blijven achter.

Laat een Reactie achter