Nestgeuren

Nestgeuren - Piet Weisfelt De betekenis van ouder-kind relatie in mensenlevenDe titel Nestgeuren doet bij mij precies wat de bedoeling is, het roept associaties op met vroeger. Allerlei gedachten, beelden en geuren passeren in sneltreinvaart en herinneren me aan het gezin waar ik vandaan kom.

Ouder-kind relatie

Dit boek gaat over de ontwikkeling van ouder kind relaties en zoals de ondertitel zegt Over de betekenis van de ouder-kind relaties in een mensenleven. Piet Weisfelt beschrijft de mogelijkheden en moeilijkheden van relatie ontwikkeling en hoe de persoonlijke geschiedenis ons leven in het hier en nu beïnvloedt.

Het boek begint met het verhaal De vreemde vogel, dat me herinnert aan ’t sprookje Het Lelijke Jonge Eendje van Hans Christiaan Andersen.

Onverbreekbare band

Het woord nest heeft iets van geborgenheid, maar het boek laat zien dat er heel wat mis kan gaan in de ontwikkeling de eerste jaren. Toch is de band die we met onze ouders hebben ‘onverbreekbaar’. Het is een band die een grote rol blijft spelen in de manier waarop wij ons gedragen en hoe we in de wereld staan. Hoe je als kind contact hebt leren maken, relaties bent aangegaan, je identiteit hebt gezocht en je autonomie ontwikkeld, het is allemaal van invloed op de man of vrouw die je nu bent.

Wurgen in liefde

Ons hele leven worden we geconfronteerd met thema’s uit onze jeugd, waar we al dan niet wat mee willen doen. Die thema’s uit de ouder-kind relatie worden in flink uitgediept, met als doel een goede manier van omgaan met elkaar te vinden. De tien hoofdstukken hebben treffende titels, zoals over het hoofdstuk over  loyaliteit Blijf een beetje dichter uit mijn buurt en Wurgen in liefde dat over de gezonde en minder gezonde kanten van symbiose gaat.

Voor wie

Nestgeuren is zo duidelijk geschreven en de voorbeelden zijn zo herkenbaar, dat het inzicht geeft aan iedereen die in deze onderwerpen geïnteresseerd is. In eerste instantie is het geschreven voor mensen die met mensen werken, voor hen zijn ook de praktische wenken aan het eind van elk hoofdstuk. Weisfelt heeft bij het schrijven mooi gebruik gemaakt van elementen uit familieopstellingen, TA en NLP, die verhelderend werken. Het was nog prettiger geweest als een register was opgenomen voor naslag.

Voor de liefhebbers van beeld en sprookjes

De prachtige Walt Disneyfilm van Het Lelijke Jonge Eendje.

Laat een Reactie achter