Voluit leven

Voluit leven, mindfulness of de kunst van aanvaarden, praktisch zelfhulpboekVoluit leven is een boek geschreven door Ernst Bohlmeijer en Monique Hulsbergen, beiden zijn psycholoog. De ondertitel Mindfulness of de kunst van het aanvaarden verwijst naar het doel van de cursus Voluit Leven, die zij eerder ontwikkelden. 

Lang en gelukkig

De schrijvers zeggen dat het boek niet dé sleutel is voor een lang en gelukkig leven. Waarom niet? Simpel, omdat dat dat niet bestaat. Wel biedt het handvatten voor een levenswijze om anders met psychisch ‘leed’ om te gaan, zoals onzekerheid, schuldgevoel, uitputting, angst, verdriet.

Informatief en leerzaam

Door de hoeveelheid oefeningen is het een echt hulpboek. Stapsgewijs leer je jezelf observeren. Je leert negatieve gevoelens en emoties herkennen, zonder je er (automatisch) door mee te laten slepen. Het boek geeft inzicht – ook in de meerwaarde van ACT (Acceptance and commitment therapy) en mindfulness, de pijlers waar het boek op is gebaseerd. Laat je door onbekende ACT begrippen niet van de wijs brengen. De auteurs zijn er in geslaagd ze helder uit te leggen. De voorbeelden en opdrachten maken ze nog eens extra duidelijk.

Voluit Leven in 9 weken

Het boek is verdeeld in negen hoofdstukken, de negen weken voor het zelfstudie programma. Zo start week 1 met een kernvraag Wat wil ik met het leven? Of veel mensen het traject gedisciplineerd van A tot Z volgen, betwijfel ik. Maar iedereen kan er zijn voordeel mee doen, ook al volg je het boek niet stap voor stap.

Aanhaken bij wat je op het eerste gezicht aanspreekt zal al snel leiden tot verder lezen. Het doornemen van de inleidingen en het maken van oefeningen inspireren om door te gaan.

Voor het doen van mindfulness oefeningen biedt de bijgesloten cd ondersteuning. Wil je weten hoe dat klinkt, klik dan even door naar een van de audio-oefeningen op de site van Voluit Leven.

Voor wie

Voluit leven is geschreven voor iedereen die de rest van zijn of haar leven anders wil voortzetten dan de afgelopen jaren. Het boek geeft daarvoor een praktische en toegankelijke aanzet. Ook coaches kunnen met die schat aan kennis en materiaal hun voordeel doen.

Laat een Reactie achter