De Ladder

De Ladder Waarom veranderen zo moeilijk isWaarom veranderen zo moeilijk is én … welke 3 stappen wel werken

Ben Tiggelaar belooft nogal wat in zijn nieuwste boek. Zoals van hem gewend, zijn de tips praktisch en realistisch. Maar

het begint altijd weer bij jezelf.

Wel weten, niet doen

Willen we iets veranderen aan een situatie dan moeten we wat aan ons gedrag veranderen. En precies dat is zo moeilijk.
Want ons brein wil drie dingen: gemak, gewin en genot. En liefst ook een beetje snel. Of zoals Margriet Sitskoorn schrijft in IK2 korte termijn fijn, lange termijn pijn.

De Ladder

Dit boek gaat over leiderschap en zelfmanagement bij veranderingen. Het boek suggereert dat je met zo’n eenvoudige methode als De Ladder in drie stappen je veranderplan formuleert.

Doel, gedrag en support,

dat zijn de drie sporten van de ladder.

  • Het begint met het bepalen van je doel.
  • Dan beschrijf je concreet het gewenste gedrag dat jou motiveert om dat doel te bereiken.
  • Daarna organiseer je de ondersteuning, de support die je nodig hebt om dat gedrag te stimuleren. Daarvoor bedenk je minstens 3 technieken. Maak je geen zorgen, je krijgt de benodigde tips om door te pakken.

Opbouw van het boek

Nadat de schrijver eerst ingaat op de theorie van veranderen, waarom het belangrijk en zo moeilijk. Gaat hij dieper in op zijn Ladder methode. Naast eigen ervaring, maakt Tiggelaar graag en veel gebruik van het gedachtegoed van experts. Toch stoort dat niet bij het lezen. Het boek is lekker vlot en helder geschreven.

Aan het eind van elk hoofdstuk stelt hij na een korte samenvatting nog een vraag. Die vraag zet aan om zelf meteen aan de slag te gaan met de aanpak. Zo vraagt de schrijver je in het eerste hoofdstuk Welke verandering overweeg jij?

Het boek sluit af met een Praktijkgids voor gedragsverandering. Daarin staan maar liefst 82 tips. Gesorteerd op het bepalen van je doel, het omschrijven van je gedrag, het formuleren van je ondersteuning. Tot slot gaat hij nog in op hoe je de verandering ook werkelijk in praktijk brengt.

Voor wie

De Ladder is een boek vol uitvoerbare tips voor iedereen die nu echt iets wil veranderen. Of het nu een situatie betreft in de privé sfeer of op het werk. Wel raadt de schrijver je aan zijn methode eerst zelf door te werken en pas dan in praktijk te brengen op het werk.

2 Reacties

Laat een Reactie achter