De Creatiespiraal van wens naar werkelijkheid

De Creatiespiraal natuurlijke weg van wens naar werkelijkheid

Rode draad van De Creatiespiraal is de uitspraak van Goethe voor in het boek: Wensen zijn voorgevoelens van hetgeen u in staat bent daadwerkelijk te realiseren.

Marinus Knoope, de schrijver van het boek, gaat er van uit dat mensen beschikken over de talenten die ze nodig hebben om hun wensen te realiseren. Zoals een appel aan een appelboom is voorbestemd om appel te worden, zo zijn wij voorbestemd onze wens te realiseren.

Dromen realiseren

Hoe helderder je droombeeld, hoe makkelijker je jezelf overtuigt en er in blijft geloven. Het zijn pas de eerste drie stappen van de spiraal, maar wel heel belangrijke. Volgens Knoope is het moeilijk om verder te gaan zonder deze eerste stappen.

Hieronder alle 12 stappen van de creatiespiraal.

Van wens naar ontvangen …

 1. wensen, positief formuleren
 2. verbeelden, er een helder voorstelling maken
 3. geloven, vooral zelf
 4. uiten, deel anderen in je enthousiasme
 5. onderzoeken, netwerken en
 6. plannen, strategie bepalen – dat is de overgang van dromen naar doen.
 7. beslissen,
 8. handelen
 9. volharden, doorgaan ook al wordt je flink op de proef gesteld
 10. ontvangen, sta stil bij je succes en geniet van complimenten. Ik heb het Marinus Knoope zien doen na een fijne presentatie. Hij ging er echt voor staan, armen wijd en liet het applaus over zich heen komen. Prachtig!
 11. waarderen, tijd voor reflectie, wat heb je geleerd en wat heb je nog te leren
 12. ontspannen, maak de cyclus rond door tot rust te komen dan ontstaan als vanzelf weer nieuwe dromen.

Opbouw van het boek

In het eerste deel van het boek beschrijft Knoope de theorie van het model. In het tweede deel, beschrijft hij de praktische toepassing er van. Waarvoor hij de twaalf theoretische stappen verdeeld in zes werkgebieden. Zoals stiltewerk, positief denkwerk, netwerk, strategiewerk, echt werk en emotiewerk.

Negatief of positief, het is een creatieproces

Knoope is een meester in het relativeren. Zo stelt hij dat de teleurstelling van veel mensen wanneer hun zorgen uitkomen, eigenlijk vreemd is. Als je je namelijk veel zorgen hebt gemaakt en ze komen uit, dan is het juist gelukt. Dan heeft het creatieproces zijn werk gedaan. Al is het dan de negatieve creatie, ook wel de self-fulfilling prophecy.

Raak je met de negatieve manier van denken steeds meer in de ellende; met de positieve spiraal groei je en kom je juist dichter bij je doel.

Dromen realiseren

De Creatiespiraal natuurlijke weg van wens naar werkelijkheid is het boek waar de van oorsprong natuurkundige Marinus Knoope bekend mee werd. De eerste druk verscheen al in 1998. Maar aan actualiteit en populariteit heeft de filosofie van Marinus Knoope nog niets ingeboet. Er worden nog altijd trainingen en workshops in gegeven en er is zelfs een groep op LinkedIn, De Creatiespiraal, met ruim 2000 leden.

Voor wie

De Creatiespiraal is een prettig leesbaar boek en een aanrader voor mensen met wensen.

Laat een Reactie achter