Fijn voor het brein

Breinbrekers fijn voor het brein

Breinbreker: Hoeveel poten heeft de olifant?

Beweging én ontspanning zijn fijn voor het brein. Wil je je brein stimuleren actief te blijven en beter te functioneren, daag het dan uit. Met hersengymnastiek, fysiek bewegen, maar ook door rust met mindfulness of zo maar wat dagdromen.

Wat wil dat brein?

Ontspanning

Ben je ingespannen bezig, pauzeer dan regelmatig. Onderbreek je werk en doe even iets heel anders. Loop rond, geef de planten water, eet of drink iets, doe wat kniebuigingen, rek en strek je rug en zwaai eens met je armen om alles los te maken. En gaap eens flink!

Beweging

Beweging laat het bloed stromen en dat pompt zuurstof = voedsel naar de hersenen. Ik zet er de wekker op, want anders zit ik maar zo een paar uur achter elkaar aan m’n pc.

Verandering

Routine maakt het brein lui, verander daarom af en toe je gewoontes. Leg dus niet jarenlang je sleutels, geld en tas op dezelfde plek, maar breng je automatische piloot in beweging

Prikkeling

Het brein wil geprikkeld worden. Goede interactie tussen je linker en rechter hersenhelft bouwt nieuwe bruggetjes.

Leer eens iets nieuws

  • Tandenpoetsen: Ben je rechtshandig, poets dan je tanden eens  een poosje met links. Oefen tot je ’t net zo makkelijk doet als met je andere hand. Breid het dan uit met andere dingen die je typisch met je rechterhand doet, zoals schrijven.
  • Kaatsenballen: Eén bal opgooien en vangen lukt me nog wel, maar met twee of drie tegelijk, uitdaging! 
  • Breinspelletjes: Vind je het leuk om te puzzelen, daag jezelf dan uit om de moeilijkheidsgraad geleidelijk wat te verhogen. Op internet zijn allerlei breinspelletjes te vinden zoals de breinoefeningen op de Neurocampus. Of doe woordspelletjes door te associëren, het helpt bij het onthouden.
  • Muziekles: Neem je muzieklessen dan levert je dat driedubbel voordeel. Naast de prikkeling van het brein, zijn er onderzoeken die er op wijzen dat je beter kunt leren en dat het mogelijk het verouderingsproces vertraagt.

Leer je iets nieuws, een vreemde taal of zo. Dan helpt deze super simpele oefening van Margriet Sitskoorn die ik tegenkwam in haar boek Lang leven de hersenen Beweeg je ogen 30 seconden snel van links naar rechts voordat je iets gaat leren of lezen.

Hoogste tijd voor ontspanning

Even helemaal niets doen, niet denken, niet lezen echt helemaal niks. Die rust hebben de hersenen ook nodig om te kunnen verwerken en om op te slaan wat je aan nieuwe dingen hebt geleerd.

Laat een Reactie achter