Hoe vind je de passende vacature?

Vacature zoeken doe je via je netwerkDoor te netwerken en alle kanalen open te zetten. Wat het best bij je past heb je natuurlijk al helder. Je weet wat je wilt en wat je kunt. Nu ga je doelgericht op zoek naar die passende baan.

Waar vind je die?

In kranten, vakbladen, op vacaturesitestwiba (alle vacatures die op Twitter zijn geplaatst) of via het uitzendbureau. Dat kan.

Meer kans via netwerken

Want wie weet het ’t eerst?

Dat is natuurlijk de vertrekkende persoon die een andere baan heeft gevonden. Hij of zij weet als eerste dat zijn werkplek vrij komt. Voor hij het op zijn werk bekend maakt, deelt hij dat  al in eigen kring zoals familie en vrienden. Zijn eigen netwerk weet dus heel vroeg dat zijn baan beschikbaar komt.

Wat doen werkgevers?

Werkgevers zoeken steeds vaker binnen het eigen netwerk. Informeren eerst bij medewerkers of zij geschikte kandidaten kennen.

Want de werving en selectie uitbesteden aan een recruiter is duur. En zelf een vacature plaatsen kost ook veel geld en is een schot hagel. Er komen massa’s reacties binnen – soms wel een paar honderd; telefoontjes, mails, brieven. Die allemaal doornemen en beantwoorden, vraagt veel tijd. Schiet er ook nog al eens bij in 🙁 En de kans op succes is onzeker.

Terwijl een match via eigen personeel volgens Jasper van der Weerdt in Je 2e carrière vaak positiever uitpakt.

De juiste contacten

Stel je eens voor dat je volgens de ‘Six degrees of Separation’ theorie via vijf tussenpersonen met iedereen in verbinding staat. Dan is de kans groot dat je via via als eerste getipt wordt over een vrijkomende baan.

Wanneer werkt dit?

Als veel mensen weten wat jij zoekt. Belangrijk is dat jij jezelf laat zien en gezien wordt. Persoonlijk en digitaal. LinkedIn is voor het vinden van werk een van de belangrijkste netwerken, op de voet gevolgd door Twitter en Facebook.

Het draait allemaal om netwerken

Het komt er op aan dat je de juiste contacten hebt. Lijntjes legt met mensen bij de bedrijven die er voor jou toe doen. En dat je werkgevers voor je interesseert. Het is dan ook handig om niet alleen personen te volgen, maar ook bedrijven die jij interessant vindt.

foto: 123rf

Laat een Reactie achter