Collega’s en andere ongemakken

Collega's en andere ongemakken, psychologie van de werkvloerMet Collega’s en andere ongemakken, schreef Roos Vonk een boek over onze psychologische valkuilen op de werkvloer. Het is een boek over managers, klagers, lolbroeken en anderen die het leven op het werk ergerniswekkend maken.

Als hoogleraar sociale psychologie weet Vonk waarover ze het heeft. Ze schrijft graag en leuk over het menselijk gedrag. Collega’s en andere ongemakken is een boek met herkenbare verhalen over al die anderen én jezelf.

Begin bij jezelf

De schrijfster roept jou als lezer op wat kritischer naar jezelf te kijken. Want zegt ze, jij bent ook iemands collega. Zie het dus maar als een zelfmanagementboek om je eigen blinde vlekken te onderzoeken. Al die kanten van jezelf die je niet ziet, maar wel bij anderen.

De opbouw van het boek

Het is een boek met een gebruiksaanwijzing. Je kunt de ruim 60 columnachtige hoofdstukjes van A tot Z lezen. Zappend kan natuurlijk ook. Of je volgt een van de tien werkvloer-thema’s. Ik noem er een paar:

  • Ambitie/Carrière/Competitie
  • Beïnvloeden/Onderhandelen/Sales
  • Macht/Leiderschap
  • Vrouwen/Man-vrouw-verschillen
  • Zelfkennis/Zelfbedrog/Ego

De werkvloer-thema’s zijn herkenbaar aan blauwe tabs, wat het makkelijk maakt ze te volgen.

Herkenbare situaties

De wetenschappelijk onderbouwde stukjes geven inzicht, zijn humoristisch en prikkelend. Het begint soms al met de titel, zoals de column Feedback krijgen. Als ondertitel kreeg het mee We willen reuzegraag leren van kritiek … tot we het krijgen. Het valt overigens in de thema’s Ontwikkeling/Persoonlijke groei/Zelfmanagement en Zelfkennis/Zelfbedrog/Ego.

Een ander voorbeeld is Macht of moraal. Waarom zowel sukkels als uitbuiters zichzelf slimmer vinden dan de rest, het valt in de categorie Groepsgedrag/Samenwerken en Interactie/Collega’s. Het stuk gaat over de gespannen voet tussen het eigenbelang en het collectieve belang. In een dikke auto rijden en in de file belanden … Nee, je staat niet vast in het verkeer: je bént het verkeer. 

De grootste ergernissen

Vonk deed onderzoek naar de grootste ergernissen op het werk. Op 1 staat oncollegiaal gedrag; op 2 domheid en onbekwaamheid van anderen; luiheid staat op de 3e plaats.

Voor wie

Voor iedereen die wat meer wil begrijpen van wat er gebeurt op de werkvloer en het aandurft daarbij in de spiegel te kijken. Mij is duidelijk geworden dat ik met dank aan mijn onbewuste spin doctor wat minder scherp zicht heb op mijn eigen fouten 😉

Ben jij er na het lezen van dit boek van overtuigd dat het niet aan jou ligt? Dat toch echt je leidinggevende wat mist. Lees dan Help! Mijn baas is gestoord …  Het is een survivalgids voor moderne medewerkers, zoals Toine Rongen het zelf noemt.

 

Laat een Reactie achter