Voorbereiding op een presentatie

voorbereiding op een presentatie - podiumangst

Ook al weten we alles over een onderwerp, toch zien we op tegen een presentatie. Hoe kan dat?

Waar zijn we  bang voor?

  • Bang om uitgelachen te worden. 
  • Bang voor het oordeel van anderen. Zo de waard is, vertrouwt hij zijn gasten? 
  • Bang om door de mand te vallen.
  • Bang voor een black out.

Het is allemaal waar.

Vaak vinden we ons zelf niet goed genoeg. Het gebrek aan zelfvertrouwen maakt onzeker. De boosdoener zit in ons zelf:

Al die onzekerheden rondom podiumangst zijn vaak aanleiding voor coaching of training. Je kunt er zelf ook al veel aan doen.

Succes

Hoe meer onzekerheid je wegneemt hoe groter de kans op succes! Daarom heb ik hier wat praktische tips van ervaren sprekers voor je verzameld, waar je mee aan de slag kan. In deze blog start ik met  de voorbereiding op een presentatie. Acties die je volgens Anne van der Meiden¹ doet voor je eigen gemak en de vreugde van het gehoor.

Voorbereiding

Het is een open deur, maar doe jezelf een lol en bereid je goed voor op je presentatie.

  1. Weet wat je wilt vertellen
  2. met welk doel
  3. en voor welk publiek. Waar willen ze leren.

opzet van je verhaal

Schrijf je presentatie in spreektaal helemaal uit. Werk met een brede kantlijn waar je steekwoorden noteert. Die geven houvast en helpen je onthouden. Neem niet alle beschikbare tijd voor je verhaal, zodat er ruimte is voor vragen.

oefenen

Zorg dat je natuurlijk overkomt, uit je hoofd leren is echt taboe. Oefen op een rustig plekje en doe het hardop. Voor de spiegel of lopend door het bos.

Vraag een of twee mensen om feedback bij je generale repetitie van de presentatie. Zoek mensen uit die kritisch durven te zijn.Vraag ze te letten op je non-verbale gedrag, wat ze opvalt en of de verhaallijn klopt.

Een alternatief is een beeld en- of geluidsopname te maken. Nadeel daar van is dat je zelf soms al te kritisch bent en de focus legt op de verkeerde dingen.

stem

Belangrijk is de intonatie van je stem, een monotoon verhaal boeit niet. Geef bij de tekst in de kantlijn aan wat je met je stem doet. Omhoog of omlaag, langzaam of juist wat sneller. Neem bijvoorbeeld eens een zin op, die je achter elkaar een keer zakelijk uitspreekt, een keer geëmotioneerd en een keer op een populaire radio manier. Luister hoe dat overkomt.

Ga eventueel aan de slag met de leuke, praktische oefeningen van de app A Better Speaker.

De presentatie

Tips voor je lichaamshouding heb ik in een apart blog beschreven, net als vlak voor en het grote moment dat je in de schijnwerpers op het podium staat.

¹Anne van der Meiden Over spreken gesproken, aspecten van moderne retorica

Laat een Reactie achter