
Doorgaans luiden we het oude jaar uit en het nieuwe in met vrienden, familie, oliebollen, champagne en vuurwerk.
Dit jaar gaat alles anders. De overgang van 2020 naar 2021 en naar 2022 kan alleen in kleine kring en er geldt een vuurwerkverbod. Corona, corona. Ben benieuwd naar de volgende jaarovergang.
Van buiten naar binnen
Wat betekent de overgang dit jaar voor jou?
Wat maakte dit jaar voor jou anders dan andere? Waarmee heb je jezelf verrast? Wat heb je geleerd? Wie of wat heeft je geholpen? Wat laat je het liefst zo snel mogelijk achter je? Wat wil je meenemen naar volgend jaar?
Van voornemen naar plan
Of wacht je liever, stel je je voornemen uit tot ….?
Heb je goede voornemens dan wil je iets veranderen. Je bent positief gemotiveerd om iets meer of juist minder te doen. Of om iets nieuws op te pakken. Het probleem van een voornemen is dat de actie altijd pas later plaatsvindt. En later is vaak makkelijker dan nu. En maak je een plan dan kom je verder.
Een jaarkompas
Goede voornemens alleen werken niet, een duidelijke planning wel. Dat wist ook dat groepje Hongaarse vrienden. Oudjaarsavond 2012 keken ze terug op afgelopen jaar. Ze stelden elkaar reflecterende vragen, zoals wat hun mooiste of succesvolle momenten waren en wat tegen viel. Ook keken ze vooruit naar het nieuwe jaar. Om het gedenkwaardig te maken en niet zomaar te laten passeren legden ze de vragen en plannen vast in een werkboek. Ze noemden het hun YearCompass.
Woord van het Jaar
In het jaarkompas speelt jouw woord van het jaar een prominente rol. Je bepaalt het aan het begin van het jaar. Het is jouw thema dat je steun en richting geeft, prettig voor die momenten dat je het even niet meer weet. Noteer jouw woord van het jaar op plekken waar je het regelmatig tegenkomt. Plak bijvoorbeeld postits bij je bed en laat het onregelmatig opploppen in je agenda.
Gelukkig Nieuwjaar!
Ik wens je een mooi woord en wat hulp als het even tegen zit.
1 Reactie