Hoe sluit je een jaar af en start je het nieuwe?

De jaarwisseling met oliebollen en een boekDoorgaans luiden we het oude jaar uit en het nieuwe in met champagne, vuurwerk en oliebollen. Het liefst doen we dat met familie of vrienden.

Dat is de buitenkant van de jaarwisseling. Maar wat doet die overgang met jou. Sta jij er bij stil dat je een periode afsluit? Maak jij plannen voor 2020 of het nieuwe decennium?

Goede voornemens

Een goed begin.
We willen iets veranderen. We zijn dus positief gemotiveerd om iets meer of juist minder te doen. Het probleem van een voornemen is dat de actie later plaatsvindt. De verleidingen van de korte termijn zijn fijn, maar gooien roet in het goede voornemen. Morgen is makkelijker dan NU.

Ken je het JaarKompas?

In 2012 bedachten wat Hongaarse vrienden dat ze hun oudejaarsavond gedenkwaardig wilden maken. Ze verzamelden wat reflecterende vragen in een werkboekje het YearCompass. Het was de bedoeling dat de vragen hielpen bij het maken van een planning voor het nieuwe jaar.

Uitgangspunt: Goede voornemens werken niet. Een duidelijke planning wel.

Een groot succes

Het jaar erna later deelden ze het werkboek op internet. In een recordtijd verspreidde het zich. Sindsdien verschijnt het elk jaar opnieuw. Nu al in 40 talen en is het uitgegroeid tot een wereldwijde beweging.
Het doel van de non-profit organisatie is dat het boekje voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar is en gratis te downloaden. Elk jaar worden er meer gedownload, in 2018 al meer dan een miljoen. Ben jij er dit jaar ook bij? Download het dan hier.

Woord van het Jaar

Jouw woord van het jaar is een van sterke onderdelen in het Jaarkompas.

Het woord van het jaar is jouw thema. Het geeft je steun en richting. Noteer jouw woord op plekken waar je het regelmatig tegenkomt. Plak bijvoorbeeld postits op je bedlamp en laat het onregelmatig opploppen in je agenda.

Gelukkig Nieuwjaar!

Voor 2020 wens ik je naast een mooi woord en wat hulp voor als het even tegen zit.

Ik ben benieuwd naar jouw plannen, deel je ze hier?

Laat een Reactie achter