Hoe sluit je een jaar af en start je het nieuwe?

De jaarwisseling met oliebollen en een boek

Doorgaans luiden we het oude jaar uit en het nieuwe in met vrienden, familie, oliebollen, champagne en vuurwerk.
De afgelopen twee jaar konden we oud en nieuw alleen in kleine kring vieren. Daarnaast kennen we sinds enkele jaren vuurwerkverboden. Ik ben benieuwd naar de jaarovergang van 2022 naar 2023.

Van buiten naar binnen

In de periode rond de jaarwisseling is een tijd van reflectie. We kijken terug op het jaar dat achter ons ligt. Eerst misschien nog wat algemeen. Later wat meer nadenkend over hoe het voor jezelf was.

Terugkijken en weer vooruit

Wat betekent deze jaarovergang voor jou? Vragen als hieronder helpen je te onderzoeken wat het jaar voor jou betekende en hoe je verder wilt. Dit soort vragen helpen daarbij:

  • Wat maakte dit jaar voor jou anders dan andere?
  • Waarmee heb je jezelf verrast?
  • Wat heb je dit jaar geleerd over jezelf?
  • Wie of wat heeft je daarbij geholpen? 
  • Wat laat je het liefst zo snel mogelijk achter je?
  • Wat wil je meenemen naar volgend jaar?

Van voornemen naar plan

Of wacht je liever nog even. Stel je een voornemen uit tot …. ja, tot wanneer eigenlijk?
Heb je een goed voornemen dan wil je dat er iets verandert. Je bent positief gemotiveerd om iets meer of juist minder te doen. Of om iets nieuws op te pakken. Het probleem van een voornemen is dat de actie altijd pas later plaatsvindt. En later is vaak makkelijker dan nu.

Met het jaarkompas kom je verder

Goede voornemens alleen werken niet, een duidelijke planning wel. Dat wist ook dat groepje Hongaarse vrienden. Op oudjaarsavond 2012 keken ze terug op jaar dat achter hen lag. Ze stelden elkaar reflecterende vragen. Wat hun mooiste of succesvolste momenten waren. Maar ook vroegen ze naar wat tegen was gevallen. Verder keken ze vooruit naar het nieuwe jaar. Om het gedenkwaardig te maken en die bijzondere avond niet zomaar voorbij te laten gaan, legden ze de vragen en plannen vast in een werkboek. Ze noemden het hun YearCompass.

Het jaar erna deelden ze het werkboek op internet. Het verspreidde zich in een recordtijd over de wereld. Inmiddels verschijnt het in meer dan 50 talen. Het vriendenclubje groeide uit tot een non-profit organisatie, dat wil dat het YearCompass voor zoveel mogelijk mensen gratis beschikbaar is. Het is hier te downloaden.

Woord van het Jaar

Nederland en België kiezen elk jaar in december een woord van het jaar. Op de website van Onze Taal kun je zelf je stem uitbrengen.
Aardig is om nog even terug te kijken naar wat ons in 2020 bezighield. In Nederland werd gestemd voor voor de anderhalvemetersamenleving. De Belgen kozen voor knuffelcontact. Afstand en nabijheid. Grappig dat beide woorden niet alleen de coronasamenleving typeren, maar ook een cultuurverschil.

Ook in het jaarkompas speelt het woord van het jaar een rol. Jouw woord van het jaar. Je bepaalt het zelf, niet achteraf maar juist aan het begin van het jaar. Het is jouw thema dat je steun en richting geeft. Prettig voor die momenten dat je het even niet meer weet. Noteer jouw woord van het jaar op plekken waar je regelmatig aan het thema herinnert wordt.

Gelukkig Nieuwjaar!

Ik wens je een mooi woord en wat hulp als het even tegen zit.

Hoe sluit jij het jaar af?

1 Reactie

Laat een Reactie achter