Hoe sluit je een jaar af en start je het nieuwe?

De jaarwisseling met oliebollen en een boekDoorgaans luiden we het oude jaar uit en het nieuwe in met vrienden, familie, oliebollen, champagne en vuurwerk.
Dit jaar gaat alles anders. De overgang van 2020 naar 2021 kan alleen in kleine kring en er geldt een verbod op vuurwerk. Corona, corona. Ben benieuwd of we het volgend jaar zijn vergeten.

Van buiten naar binnen

Wat betekent de overgang dit jaar voor jou?
Wat maakt dit jaar voor jou anders dan andere? Waarmee heb je jezelf verrast? Wat heb je geleerd? Wie of wat heeft je geholpen? Wat laat je het liefst zo snel mogelijk achter je? Wat wil je meenemen naar volgend jaar?

Van voornemen naar plan

Of wacht je liever nog even en stel je je voornemen uit tot ….?
Heb je goede voornemens dan wil je iets veranderen. Je bent positief gemotiveerd om iets meer of juist minder te doen. Of om iets nieuws op te pakken. Het probleem van een voornemen is dat de actie altijd pas later plaatsvindt. En later is makkelijker dan nu. Met je een plan dan kom je verder.

Een jaarkompas

Goede voornemens werken niet, een duidelijke planning wel, dat dachten ook Hongaarse vrienden. Op oudejaarsavond in 2012 keken ze met elkaar terug op het jaar dat achter hen lag. Ze stelden elkaar reflecterende vragen. Wat waren de mooiste of succesvolle momenten en wat viel tegen. Ook keken ze vooruit naar het nieuwe jaar. Om het gedenkwaardig te maken en niet zomaar te laten passeren legden ze de vragen en hun dromen voor het nieuwe jaar vast in een werkboek en noemden dat het YearCompass.

In 2013 deelden ze het werkboek op internet. In een recordtijd verspreidde het zich over de wereld en verschijnt het in meer dan 40 talen. Het vriendenclubje groeide uit tot een non-profit organisatie, dat wil dat het YearCompass voor zoveel mogelijk mensen gratis beschikbaar is. Het is hier te downloaden.

Woord van het Jaar

In het jaarkompas speelt jouw woord van het jaar een prominente rol. Je bepaalt het aan het begin van het jaar. Het is jouw thema dat je steun en richting geeft, prettig voor die momenten dat je het even niet meer weet. Noteer jouw woord van het jaar op plekken waar je het regelmatig tegenkomt. Plak bijvoorbeeld postits bij je bed en laat het onregelmatig opploppen in je agenda.

Ook Nederland en België kiezen elk jaar een woord van het jaar, maar dan achteraf. Voor 2020 werd dat voor Nederland de anderhalvemetersamenleving. De Belgen kozen voor knuffelcontact. Afstand en nabijheid. Grappig dat beide woorden niet alleen  typeren wat ons bezighield in 2020, maar ook een cultuurverschil.

Gelukkig Nieuwjaar!

Voor 2021 wens ik je een mooi woord en wat hulp als het even tegen zit.

Deel hier hoe jij het jaar afsluit

*bijgewerkt in december 2020

Laat een Reactie achter