Moet jij morgen weer naar je werk? 

Onbekend, onbelangrijk, ongelukkigWaarom zijn zoveel mensen ongelukkig met of in hun baan? Precies die vraag was aanleiding voor het boek De 3 symptomen van een rotbaan van de Amerikaan Patrick Lencioni.

Hij komt tot drie oorzaken van alle ellende:

  1. anonimiteit – Iedereen wil dat zijn unieke kwaliteiten gewaardeerd worden door een autoriteit. Als je niet gezien wordt, ben je onzichtbaar.
  2. onbelangrijk – Het is belangrijk dat het werk betekenis heeft. Dat wat we doen er toe doet, binnen of buiten de organisatie.
  3. onmeetbaar – Mensen moeten in staat zijn zelf hun prestaties en ontwikkeling te meten. Het oordeel over de kwaliteit van het werk moet objectief zijn en niet afhankelijk zijn de mening van anderen.

Samengevat als er niemand is die jouw inzet ziet, dan ben je onbekend. Als je werk er voor niemand toe doet, dan is het onbelangrijk. En als je zelf het resultaat van je werk niet kunt beoordelen, dan ben je overgeleverd aan de subjectieve oordelen van je leidinggevende en collega’s.

Onbekend, onbelangrijk, ongelukkig

Drie factoren die de motivatie en het zelfvertrouwen van medewerkers negatief beïnvloeden. Gedemotiveerde medewerkers voelen zich niet meer betrokken en worden minder productief. De gevolgen laten zich raden: óf ze vertrekken op tijd óf er komen gezondheidsklachten. Een bedrijf heeft er dan ook alle belang bij zich bewust te zijn van de invloed van die drie factoren.

‘Hoe je ervoor zorgt dat het werk leuk blijft’ 

Dat is de ondertitel van het boek. En daar ligt de sleutel voor bedrijven. Hoewel het boek zelf wat flauw is en zeker geen aanrader, is de boodschap duidelijk. Leg de focus meer op medewerkers die niet (meer) optimaal functioneren. Met wat aandacht valt daar iets te winnen en te voorkomen.

Daarmee zijn de drie oorzaken voor demotivatie direct te beïnvloeden. Zet in op vertrouwen. Vertrouwen in de toekomst. En vertrouwen dat iemand een positieve bijdrage kan leveren aan het succes van de organisatie. Want zo stelt Else Ouweneel (2012) in haar promotieonderzoek “hoop is de beste voorspeller van werkgerelateerd geluk“.

foto: 123rf

Laat een Reactie achter