Zou jij jezelf aannemen? Hét sollicitatiehandboek

Zou jij jezelf aannemen? Hét sollicitatiehandboekZou jij jezelf aannemen? Oeps, wat een vraag. Maar wel een serieuze. Freek van Kraaikamp stelt er nog veel meer in zijn boek. Hij daagt elke sollicitant uit om in de spiegel te kijken en na te denken over zijn ‘rottige’ vragen.

De kern

Het boek draait om het vinden van overtuigende, persoonlijke antwoorden op de bekende loopbaanvragen Wie ben ik? Wat kan ik? en Wat wil ik? De vorm waarin is uitdagend, eigentijds en anders dan andere sollicitatie hulpboeken.

De opbouw is logisch

Het beschrijft het sollicitatieproces van binnen naar buiten en de interactie van buiten met binnen. Het begint met het eigen verhaal, de opbouw van het cv, de zoektocht – het profileren en positioneren – en de invloed van feedback van de buitenwereld op het eigen verhaal.

Grappig effect

Het compacte boekje op A5 formaat oogt klein. Als je het sollicitatiehandboek doorbladert krijg je niet direct de indruk dat het zo vol staat. Maar de 194 bladzijden staan barstensvol relevante informatie en verhalen uit zijn praktijk of eigen ervaring van de schrijver. Hij weet waarover hij het heeft; voor hij zijn praktijk als zelfstandig loopbaancoach startte was hij recruiter.

Opmaak

Wil je er snel doorheen dan kun je je beperken tot de rood onderstreepte zinnen in de tekst. Wil je wijzer worden, dan raad ik je aan er voor te gaan zitten. Het vinden van een baan is doen, doen, doen. Daarbij hoort ook voorbereiding als beschreven in dit boek.

Opvallend

Rood is een belangrijke kleur in de opmaak van het boek. Zo begint elk hoofdstuk met een witte pagina waarop in rode letters de titel, bijvoorbeeld  IV Jouw zoektocht. Onderdelen van de hoofdstukken beginnen met net zo’n leeg blad en titels als Hoe pak je het aan? of Wat zou jij willen weten? 

Spiegelvragen en meer

Totaal zijn er zeven hoofdstukken. Aan het eind van elk hoofdstuk staan spiegelvragen en spiegelopdrachten, waar je zelf mee aan de slag kunt. Een enkele keer volgt nog een checklist zoals in hoofdstuk V De laatste loodjes bij het onderwerp Jezelf verkopen is makkelijker dan je denkt. 

Het laatste hoofdstuk sluit af met een twintig korte tips. Een daarvan is durf anders te zijn, een tip waar Freek van Kraaikamp met dit boek het voorbeeld van geeft. Hij vertelt het allemaal, maar net even anders.

Voor wie

Zou jij jezelf aannemen? is een informatief boek met praktische richtlijnen voor beginnende baanzoekers, maar het heeft ook ervaren jobhoppers nog wel wat te bieden. Want Niemand heeft geleerd voor sollicitant. Iedereen kan wel wat hulp gebruiken. Helaas blijkt het niet langer te koop, ook hierin is het net even anders dan anderen.

1 Reactie

Laat een Reactie achter