Verademing

Verademing Goed ademhalen voor ontspanning, beter slapen, meer energie, sneller afvallen. Blader door het boek van Bram Bakker en Koen de Jong en je weet direct, dit gaat over jou. Over je gezondheid en je leven. Ook de ondertitel van Verademing laat niets te raden over

Goed ademhalen voor ontspanning, beter slapen,
meer energie, sneller afvallen.
 

Veelbelovend

Het voorwoord doet vermoeden dat zo niet alle toch wel heel veel bekende klachten positief te beïnvloeden zijn met een betere ademhaling. Want we ademen vrijwel allemaal te veel en te snel. Niet alleen als we een inspanning leveren, maar doorlopend. Ook als we zitten.

En precies dat veroorzaakt volgens de schrijvers veel gezondheidsproblemen. Zij pleiten er voor dat er meer aandacht komt voor bewuste ademhaling en dat minder snel naar antidepressiva wordt gegrepen.

Zes keer ademhalen per minuut is genoeg

Zelf wat rondgevraagd en iedereen dacht dat 20 keer ademhalen per minuut normaal is!

Langdurige stress

In het eerste hoofdstuk  is een lange klachtenlijst opgenomen. Herken je er vijf regelmatig bij jezelf, grote kans dat je niet goed ademhaalt. Dat “de geestelijke druk” die we vrijwel voortdurend ervaren een belangrijke oorzaak is zal je niet verbazen. Maar ook pijn, het eten van een bord spareribs of een doos bonbons, het drinken van alcohol en roken verhogen de ademfrequentie.

Opbouw van het boek

De achtereenvolgende hoofdstukken gaan in op de relatie van ademhaling

  • met overgewicht,
  • op de hersenen en het psychisch functioneren,
  • op sport,
  • hartritme,
  • zwangerschap
  • en kinderen.

Vervolgens wordt ingegaan op reguliere behandelingen bij allerlei stress- en angstaandoeningenDe Jong en Bakker zijn er van overtuigd dat de klachten onbewust in stand worden gehouden door de verkeerde ademhaling. Naast een theoretische meer en minder wetenschappelijke onderbouwing, zijn er praktijkvoorbeelden die het boek goed leesbaar en geloofwaardig maken

Het sluit af met oefeningen en drie uitgewerkte trainingsschema’s. Die kun je, afhankelijk van je klachten, een week of vijf volgen. Door het hele boek heen vind je praktische oefeningen waarmee je direct aan de slag kan.

Voor wie

Voor wie niet? Dit boek is echt een aanrader voor iedereen. Zeker als je soms het gevoel hebt dat er te weinig uren in een dag zitten. Stress is een van de veroorzakers van een te snelle ademhaling.

1 Reactie

Laat een Reactie achter