Waarom bel je niet even?

Telefoonangst, lichaamstaal ontbreektWat houd je tegen? Bellen is direct, efficiënt en sociaal. Je hebt snel een reactie. En je wisselt altijd wel iets uit over minder relevante zaken.
Toch is telefoneren iets waar mensen tegen opzien. Mailen of appen heeft de voorkeur.

Telefoonangst bestaat

Veel mensen voelen angst om te bellen. Het gebrek aan controle over het verloop van het gesprek houdt ze tegen.
Ze  zijn bang niet goed uit hun woorden te komen.
Zeggen zich ongemakkelijk te voelen als er stiltes vallen. denken het gevoel of de bedoeling van de ander niet goed in te kunnen schatten omdat ze lichaamstaalsignalen missen.

Ook fysieke effecten

Een hartslag die op hol slaat, koud zweet dat uitbreekt, buikpijn. Sommigen verstijven alleen al bij de gedachte aan een telefoongesprek.

De manier waarop we met elkaar communiceren is sterk veranderd. In 1960 waren één miljoen huishoudens aangesloten op het telefoonnetwerk, een mijlpaal. Tot die tijd was een gesprek  alleen mogelijk als we elkaar zagen. Ander contact was per brief of telegram en daar ging tijd over heen.
Nu heeft bijna 90% van alle Nederlanders een smartphone, maar zijn we verleerd rechtstreeks met elkaar te praten. Die media evalueren sneller dan wij en beïnvloeden onze interactie. Digitale communicatie bereikt een hoogtepunt tijdens de coronacrisis. Nu zoveel mensen gedwongen thuiswerken, blijkt schrijven vaak makkelijker dan praten.

Spontaniteit is verdwenen

Sociaal contact is eng. Het haalt mensen uit hun veilige comfortzone. Lang leve de sociale media waarbij we flink afstand bewaren. Toch zijn sociale relaties goed voor geluk en gezondheid, volgens Nicholas Epley en Amit Kumar. Ze doen daar al jaren onderzoek naar.

Stem vertelt meer dan lichaamstaal

Mensen denken dat ze tijdens een telefoongesprek signalen over lichaamstaal missen. Maar het blijkt dat een stem dan juist meer informatie geeft dan een mailtje. Niet alleen woorden geven geven informatie over denken en voelen. Uit geschreven tekst is moeilijk op te maken of iets sarcastisch of serieus bedoeld is. Juist de pauzes, de toon, het tempo en het volume van een stem komen het dichts bij de mentale ervaring van de ander.

Dus redenen genoeg om wat vaker de telefoon te pakken en je weerstand op te geven. Zie je er toch tegen op kijk eens naar de tips hieronder.

5 tips

  1. Snel actie. Uitstellen helpt niet. Hoe langer je wacht hoe moeilijker het wordt. Want ook hier geldt wat je aandacht geeft groeit, dus hoe meer aandacht jij geeft aan je angst hoe lastiger om die telefoon op te pakken.
  2. Ga er rustig voor zitten, zodat je niet gestoord of afgeluisterd kan worden.
  3. Bereid je voor, zet je punten op papier of schrijf een script uit. Betreft het een sollicitatie zet dan wat vragen op papier zodat je niet op een kritisch moment stressig hoeft te zoeken in je hoofd.
  4. Ben je bang mensen te overvallen met je belletje, maak dan vooraf een afspraak. Ook als je structureel thuiswerkt, spreek je het best een vaste beltijd af met collega’s.
  5. Coach jezelf:
    • Bedenk eens wat het ergste is wat er kan gebeuren.
    • Stel jezelf vervolgens de vraag hoe realistisch het is dat dat gebeurt.
    • Wat kun je doen om dat hele erge te voorkomen? En nee, niet bellen is geen optie 😉

foto: Michael Schüller via Pixabay

Laat een Reactie achter