Creatief met meditatie

Creatief met meditatieTelkens weer worden we geconfronteerd met de voordelen van meditatie. Zo zouden gevoelens van angst en stress verminderen, kun je je aandacht meer focussen en werkt het tegen slapeloosheid. En nu is ook nog ontdekt dat meditatie je creatiever maakt. Dus wat let je.

Wil je mediteren?

Eerst de praktische tips

Waar: Kies een plek waar je prettig en ongestoord kunt zitten.

Wanneer: Elk tijdstip is geschikt. Maar om vol te houden helpt het als je een vast tijdstip prikt.

Hoe: Wat voor jou comfortabel is, hetzij de bekende rechtop zittende houding op de grond, maar liggend of op een stoel kan ook.

Eke dag een kwartier heeft meer effect dan één keer per week anderhalf uur.

Voor rust in je hoofd

Wil je meer rust in je hoofd, focus dan op je ademhaling. Adem rustig in door je neus en uit door je mond. Laat je onderkaak een beetje los hangen, zodat je kiezen niet op elkaar komen, dan adem je bijna vanzelf in door je neus en uit door je mond. Een trucje dat ik vorig jaar leerde van een 21 daagse digitale meditatiecursus van Deepak Chopra werkt geweldig: Zeg bij het inademen, denkbeeldig – zonder je mond te bewegen –  so en bij het uitademen  hum. Deze Focused-Attention meditatie zorgt voor een vermindering van activiteit in de linker hersenhelft.

Of laat je gedachten vrij

Maar kies je voor meer creativiteit, laat dan je gedachten vrij. Heb je je geïnstalleerd stel je dan open voor alles dat zich aandient. Al snel dwalen allerlei gedachten door je hoofd, laat ze maar lekker gaan. Ondertussen neem jij waar wat er allemaal langs komt aan gedachten, gevoelens en sensaties. Kenmerkend voor de Open-Monitoring meditatie is dat de linker hersenhelft juist geprikkeld wordt tot waarnemen.

Creatief

Met deze manier van mediteren wordt het divergent denken gestimuleerd. Onderzoekers van  de Leidse Universiteit ontdekten dat proefpersonen na deze meditatie creatieve, nieuwe toepassingsmogelijkheden bedachten voor alledaagse dingen als een pen, handdoek of een steen.

Laat een Reactie achter