Creatief met meditatie

Creatief met meditatieTelkens weer horen we over de rustgevende invloed van meditatie. Zo zou het gevoelens van angst en stress verminderen; helpt het de aandacht te focussen en heeft het een positieve invloed op slapeloosheid.
Maar ook maakt meditatie creatiever.
Dus wat let je nog. Ga er eens rustig voor zitten, of om de gewenste rust te bereiken of juist je creativiteit te stimuleren.

Praktische meditatietips

Waar: Kies een plek waar je prettig en ongestoord kunt zitten.

Wanneer: Elk tijdstip is geschikt. Maar om vol te houden helpt het als je een vast tijdstip prikt.

Hoe: Wat voor jou comfortabel is. In de bekende rechtop zittende houding op de grond of op een stoel waar je armen vrij zijn. Maar liggend op de grond kan ook.

Eke dag een kwartier heeft meer effect dan één keer per week anderhalf uur.

Focus – voor rust in je hoofd

Wil je vooral rust in je hoofd, focus dan op je ademhaling. Adem rustig in door je neus en uit door je mond. Laat je onderkaak een losjes hangen. Je kiezen komen dan niet op elkaar waardoor je bijna vanzelf inademt door je neus en uit door je mond.
Een geweldig trucje dat ik leerde van een 21 daagse digitale meditatiecursus van Deepak Chopra:

Zeg bij het inademen, denkbeeldig – zonder je mond te bewegen –  so en bij het uitademen  hum.

Deze Focused-Attention meditatie zorgt voor een vermindering van activiteit in de linker hersenhelft.

Open – voor vrije gedachten

Kies je juist voor meer creativiteit, laat dan je gedachten vrij. Heb je je geïnstalleerd stel je dan open voor alles dat zich aandient. Al snel dwalen allerlei gedachten door je hoofd, laat ze maar lekker gaan. Ondertussen neem jij waar wat er allemaal langs komt aan gedachten, gevoelens en sensaties.

Kenmerkend voor deze Open-Monitoring meditatie is dat de linker hersenhelft juist geprikkeld wordt tot waarnemen.

Creatief

Met deze manier van mediteren wordt het divergent denken gestimuleerd. Onderzoekers van  de Leidse Universiteit ontdekten dat proefpersonen na deze meditatie creatieve, nieuwe toepassingsmogelijkheden bedachten voor alledaagse dingen als een pen, handdoek of een steen.

Laat een Reactie achter