Nut en noodzaak van weerstand

Nut en noodzaak van weerstandHaar werk is haar lust en haar leven. Maar oh wee als er iets moet veranderen. Dan is ze onverzettelijk. Dan staat ze niet alleen met de hakken in ’t zand, maar in beton gegoten. 

Haar leidinggevende zit met de handen in het haar. Ze wil weten wat ze kan doen om te voorkomen dat ze iedere keer in een machtsstrijd komt.

Ze zit in de weerstand!

Normaal is ze een prettige medewerker die haar vak verstaat. Maar bij de kleinste verandering is er geen land meer met haar te bezeilen. Dat gaat dan ook nog gepaard met heftige emoties. Het begint al aardig een patroon te worden.

Weerstand is nooit redelijk wel functioneel

De leidinggevende wist wel dat de meeste mensen niet zo van veranderingen houden. Zeker niet als we het gevoel hebben dat we beknot worden in onze vrijheid. De angst iets te verliezen roept verdriet op, maar ook woede omdat  er iets gebeurt waar niet zelf voor gekozen is.
Weerstand is een automatische reactie. Het raakt aan je zelf. Het gaat om het persoonlijke belang tegenover dat wat nog onbekend is. Weerstand is een vorm van zelfbescherming. De reacties zijn verwijtend, rebellerend, agressief of doen denken aan sabotage.

Van tegen naar meebewegen

Weerstand kost energie, aan beide kanten. En zoals in de situatie hierboven kost het ook tijd. Vooral als je er tegen in gaat. Dat heeft ook geen zin. Proberen te begrijpen wel.
Zoeken naar de oorzaak van de weerstand doe je met open vragen. Welke motivatie houdt de weerstand in stand. Geef tijd om te reageren. Laat merken dat je luistert én hoort wat wordt gezegd. Dat doe je door te reflecteren op de antwoorden. Door mee te bewegen in plaats van tegen te werken, net als bij judo, kom je verder.

 Kom vooral niet met eigen oplossingen.

Het nut van weerstand

Als je meebeweegt krijg je belangrijke informatie. Het is je feedback waar je een volgende keer rekening mee kunt houden.

1 Reactie

Laat een Reactie achter