Praktijkboek Intervisie – Meer vermogen door collegiale blik

Praktijkboek Intervisie Meer vermogen door collegiale blik

Het Praktijkboek Intervisie is een indrukwekkend naslagwerk van Monique Bellersen en Inez Kohlmann. Hun doel is om het toepassen van intervisie als professionaliseringsinstrument te stimuleren.

‘Meer vermogen door collegiale blik’

een passende ondertitel van het praktijkboek.

Intervisie is een leer- en ontwikkelinstrument voor individuen en organisaties om met elkaar onbewuste gedragspatronen bewust te maken. Het proces van intervisie en de uiteenlopende methoden worden in het boek helder uiteengezet.

Praktijkboek Intervisie

Is een boek waar je voor je plezier mee op de bank gaat zitten. Het is prettig geschreven, informatief, de toon is neutraal en nergens belerend.

Opbouw

Het boek begint met een korte uiteenzetting over wat intervisie is. Gevolgd door een uitleg over hoe we leren; de meerwaarde van intervisie voor het individu, teams en organisaties. Het proces van intervisie wordt uitgebreid beschreven. Maar ook komen de verschillende fasen, randvoorwaarden, valkuilen en rollen aan bod met aparte aandacht voor de facilitator.

27 Intervisiemethoden

In het boek zijn 27 intervisiemethoden opgenomen die nader worden toegelicht. Aan de hand van een praktische methodeselectiewijzer bepaal je welke methode toepasselijk is. In de wijzer staan alle kenmerken overzichtelijk weergegeven. Denk aan tijdsduur, gewenste groepsgrootte, benodigde middelen, voorbereiding en ervaring van de groep en de facilitator. Deze kenmerken komen terug op bij de beschrijving van de intervisiemethoden.

Op de eerste bladzijde van elke methode staan ze handig onder elkaar in de kantlijn. Elke intervisie methode is vervolgens systematisch beschreven, inclusief de oorsprong ervan en de voor- nadelen. Elke methode sluit af met een instructiekaart met daarop een korte samenvatting van alle achtereenvolgende stappen.

Vormgeving

Het Praktijkboek Intervisie is een fraai vormgegeven boek, met functioneel gebruik van de kleur oranje. Zo zijn citaten van intervisie deelnemers aangegeven met een dunne oranje lijn. En zijn de instructiekaarten herkenbaar aan een stevig oranje kader.

Voor wie

Het Praktijkboek Intervisie is geschreven voor iedereen die zich professioneel wil ontwikkelen. Dus vakmensen, teams en organisaties pak dit uitnodigende boek en start met collegiaal leren door middel van intervisie. En natuurlijk verdient dit boek een plek op het bureau van elke zichzelf serieus nemende intervisie begeleider.

Snel een intervisie voorbeeld nodig, kijk dan hier:

ook als e-book

Laat een Reactie achter