Praktijkboek Intervisie – Meer vermogen door collegiale blik

Praktijkboek Intervisie Meer vermogen door collegiale blikHet Praktijkboek Intervisie is een indrukwekkend naslagwerk van Monique Bellersen en Inez Kohlmann. Het is geschreven met als doel om het gebruik van intervisie als professionaliseringsinstrument te stimuleren.

‘Meer vermogen door collegiale blik’

Is een passende ondertitel van het praktijkboek.
Intervisie is een leer- en ontwikkelinstrument voor individuen en organisaties om met elkaar onbewuste gedragspatronen bewust te maken. Het proces van intervisie en de uiteenlopende methoden worden in het boek helder uiteengezet.

Praktijkboek Intervisie

Een prettig geschreven boek waar je voor je plezier mee op de bank gaat zitten. Het is informatief, de toon is neutraal en nergens belerend.

Opbouw

Na een korte uitleg over wat intervisie is, volgt een uitleg hoe we leren en wat de meerwaarde van intervisie voor het individu, een team en een organisatie is. Het proces van intervisie wordt uitgebreid beschreven, van de verschillende fasen, de randvoorwaarden, de rollen met apart aandacht voor de facilitator tot de vragen, de valkuilen en de reflectie.

De 27 intervisie methoden worden ingeleid met een praktische methodeselectiewijzer. Daarin staan overzichtelijk kenmerken als tijdsduur, geadviseerde groepsgrootte, benodigde middelen, voorbereiding en ervaring van de groep / de facilitator weergegeven.

Deze kenmerken komen terug op bij de uitleg van de intervisie methoden. Op de eerste bladzijde van elke methode staan ze handig onder elkaar in de kantlijn. Elke intervisie methode is systematisch beschreven, inclusief de oorsprong van de methode en de voor- nadelen. Elke methode wordt afgesloten met een instructiekaart met een korte samenvatting van alle te nemen stappen.

Vormgeving

Een fraai, rustig vormgegeven boek met een functioneel gebruik van de kleur oranje. Zo zijn citaten van deelnemers aan intervisiegroepen aangegeven met een dunne oranje lijn. En zijn de instructiekaarten herkenbaar aan een stevig oranje kader.

Voor wie

Het Praktijkboek Intervisie is geschreven voor iedereen die zich professioneel wil ontwikkelen. Dus vakmensen, teams en organisaties pak dit uitnodigende boek en start met collegiaal leren door middel van intervisie. En natuurlijk verdient dit boek een plek op het bureau van elke zichzelf serieus nemende intervisie begeleider.

Snel een intervisie voorbeeld nodig, kijk dan hier:

Laat een Reactie achter