Met stress in balans

Met stress in balans

Mariska Prevaes en Ana Bloemraad schreven Met Stress in Balans een zeer informatief boek. Zelf spreken ze van een reis door het landschap van stress. En hoewel de schrijvers in de  inleiding zeggen niet compleet te zijn, laten ze weinig paden onbewandeld.

Met stress in balans

De foto op de omslag straalt verleidelijke ontspanning uit. Zo wil iedereen wel Met stress in balans komen. Het maakt nieuwsgierig naar stress als vriend en als vijand.

Vormgeving

Werkboek

Het boek is opgezet als een werkboek.

Acht van de elf hoofdstukken zijn opgebouwd met

 1. een theoretisch deel,
 2. een deel zelfonderzoek,
 3. gevolgd door praktische wenken,
 4. een actieplan
 5. en een samenvatting,
 6. waarna nog enkele kennisvragen volgen. Beetje jammer dat in een aparte bijlage de antwoorden niet zijn gegeven, het beperkt de toegevoegde waarde voor zelfstudie.

Daarnaast zijn er drie hoofdstukken, verdeeld over het boek, waarin je  -als je de stappen in het boek volgt- je ontwikkeling kunt evalueren.

Informatief

De aanpak van de schrijvers is breed zoals de titel van het eerste hoofdstuk Stress: van holbewoner tot moderne mens al doet vermoeden. Wellicht dat keuzestress de schrijvers parten heeft gespeeld. Het boek bevat zo veel informatie dat iets meer verwijzingen en een meer uitgewerkte index handig was geweest. Een voorbeeld is het stukje  Wat te doen met lawaai (pag. 109) met een verwijzing naar de paragraaf ‘Fysieke omgeving … ‘. Alleen in de index is te vinden op welke pagina’s daar iets over staat.

Niet duidelijk is waarom de schrijvers naast een overzicht van ‘geraadpleegde literatuur’ een aparte lijst geven met ‘aanbevolen literatuur’. Een toelichting op de aanbeveling was interessant geweest.

Voor wie

De opbouw en de vele foto’s, plaatjes, citaten en verhalen maken Met stress in balans geschikt als een leerboek voor iedereen die open staat voor zelfstudie en (zelf)coaching. Toch is het boek zo compleet dat het geïnteresseerden met wat meer kennis op het vlak van stressmanagement nog wat te bieden heeft.

Dit boek is helaas niet meer verkrijgbaar.

3 Reacties

 • Hey Marrie, Leuke blog heb je. Het lijkt me een ideaal boek. Ik denk dat we vandaag de dag steeds meer stress hebben in het dagelijks leven. Nederlanders staan nou eenmaal niet bekend om hun rustig leventje.

  Het stappen plan wat het een echt leer boek maakt spreekt me aan. Bedankt voor de tip

  • Jij bedankt voor het compliment Marco, altijd leuk om te horen.

   Ik ben het helemaal met je eens dat het boek Met Stress in Balans in deze tijd heel goed van pas komt. Wat dat betreft komt je compliment ook zeker de schrijvers toe Ana Bloemraad en Mariska Prevaes

 • Wat een geweldige tips en ja heel herkenbaar, echt heel mooi daar kan ik wat mee!!!

Laat een Reactie achter