Klein geluk voor de mantelzorger

Boekbespreking Klein geluk voor de mantelzorgerGeleidelijk bewegen we van een verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving. De reden: de zorgkosten rijzen de pan uit. Zelfredzaamheid en langer op jezelf blijven wonen als je oud bent en hulp behoeft is nodig.

Het doel: de eigen verantwoordelijkheid van burgers voor zichzelf en hun omgeving stimuleren. Daar hoort ook de mantelzorg bij. In Nederland zijn er ruim 4 miljoen mantelzorgers.

Zorg en baan

Veel mantelzorgers hebben naast de zorg voor een gezinslid of een oude vader of moeder ook nog een baan. Gelukkig wil de overheid niet dat werk en mantelzorg elkaar in de weg zitten. “Werkgevers én overheden: maak het combineren van werk en zorg zo gemakkelijk en vanzelfsprekend mogelijk.” waren de woorden van staatssecretaris Van Rijn in 2015.

Klein geluk voor de mantelzorger

Om het werk van mantelzorgers te verlichten ontwikkelen naast overheid en werkgevers anderen initiatieven. Dit boek van Maria Grijpma en Inge Jager is er een van. Het staat vol met adviezen en tips hoe je goed voor jezelf zorgt. Want juist voor de mantelzorg met een dubbele of soms zelfs driedubbele taak ligt een burn-out op de loer.

Praktische opbouw

Na een inleiding en een hoofdstuk over mantelzorg in Nederland volgt een praktische indeling. Het begint met een korte gebruiksaanwijzing. Op de volgende 4 pagina’s staan categorieën

  1.  rust
  2. ontspanning
  3. steun
  4. energie
  5. inzicht
  6. vrolijkheid
  7. contact

Onder elke categorie staat een lijst met titels van hoofdstukken. Hier is duidelijk rekening gehouden met het gebrek van tijd die de mantelzorger zichzelf gunt. De hoofdstukjes zijn kort, meestal niet meer dan twee pagina’s. Na een korte herkenbare situatieschets volgt een recept, een advies wat je kunt doen om je prettiger te voelen. Fijn dat elk hoofdstuk afsluit met adressen voor meer informatie en tips om verder te lezen.

De inhoud

Aan het begin van elk hoofdstuk staat vermeld aan welke behoefte het voldoet. En hoeveel tijd je nodig hebt om het recept uitvoeren. Varieert van enkele seconden tot 30 minuten of meer. Zoals het hoofdstuk “Liever langzaam”:
Behoefte aan: energie, inzicht, ontspanning
Tijdsduur: regelmatig 10 minuten

Het boek

De uitstraling van het boek is door de vorm en de vrolijke, frisse kleuren al positief. Met plezier pak je het op om even in weg te dwalen. Het touwtje als bladwijzer maakt de verzorging helemaal af.

Ik heb een kritische kanttekening. Ik mis de beschikbaarheid van een digitale lijst met praktische links of scanbare codes naar de youtube filmpjes en de vele internetadressen. Misschien een idee voor de volgende druk?

Extra leuk

Is de vermelding van Coachy.nl op blz. 171 met de aanbeveling Vrolijke, inspirerende tips om goed voor jezelf te (leren) zorgen.

Laat een Reactie achter