8 paasbeste tips voor meer werkplezier

waardering werkt voor werkplezierZeg eens eerlijk op een schaal van 1 tot 10, waar staat jouw kruisje als het gaat om plezier in je werk?

Ergens in het midden of meer uitgesproken?

Bepalende factoren voor het ervaren van plezier zijn: krijg je waardering, erkenning, zinvol werk, vertrouwen, samenwerking, hoor je er bij, kortom inclusiviteit en persoonlijke ontwikkeling.

De geluksfactor

Wist je dat mensen die plezier hebben in hun werk meer gemotiveerd zijn, beter presteren en gezonder zijn? Open deur? Ja wel. Maar wist je ook dat er bedrijven zijn die een happiness manager hebben?

Even op LinkedIn gekeken. Er zijn maar liefst 507 professionals met die titel in de functie. De tijd van de paternalistische werkgever is dan wel voorbij, maar er komt een moderne vorm voor terug. Ook werkgevers hebben baat bij ‘gelukkige’ medewerkers. Maar dit terzijde, nu gaat het om jou.

Hoe verhoog jij het plezier in je werk?

Dit zijn de verzamelde paasbeste tips:

  1. Vink elke dag iets af. Kom jij vaak aan het eind van de dag thuis en heb je het gevoel niets te hebben gedaan. Begin dan elke dag met het maken van een lijst met max drie taken die haalbaar zijn en af moeten. Zet je er meer op dan wordt het al onoverzichtelijk. Streep aan het eind van de dag af wat klaar is.
  2. Verander iets in je omgeving of je activiteiten. Denk aan die handige tips rond je scherm waar je nooit meer naar kijkt. Of die mooie spreuk die al tijden op je bureau geplakt zit en waar de hoekjes al van slijten. Of neem eens een andere route op kantoor of naar je werk, tank bij een ander benzinestation. Of verander iets in de volgorde. Praktisch lijkt het niet. Ineens moet je dan bijvoorbeeld zoeken naar je sleutels. Het houdt je wel scherp.
  3. Zoek de verbinding. Wat doet er voor jou toe, wat maakt het werk zinvol. Als je al wat langer op dezelfde plek zit kost het soms moeite helder te krijgen waar je energie van krijgt. Een loopbaancoach kan je dan helpen.
  4. Accepteer de situatie en maak je niet druk over dingen waar je geen invloed op hebt. Vind je dat wat je zoekt niet in je werk, zoek het dan er buiten.
  5. Denk een aan jobcrafting. Onderzoek en overleg of het werk iets anders te verdelen is zodat het voor weer interessant wordt. Met kleine aanpassingen is al veel te bereiken.
  6. Geef een complimentdoe iets aardigs voor een ander, deel je kennis en ervaring. Van betekenis zijn voor anderen is prettig.
  7. Laat dobbelstenen je keus bepalen. Help het toeval een handje en stimuleer je creativiteit.
  8. En soms zit geluk gewoon in een doosje

doosje geluk

Laat eens weten welke tip je het meest aanspreekt. Ik lees het graag.

foto: via Pixabay

Laat een Reactie achter