Danscoaching

DanscoachingDanscoaching is een nieuwe loot aan de coachstam. Het vak is  nog in ontwikkeling zo blijkt uit dit boek van Jaap van Manen. Als docent dans miste hij  in dansexpressie aandacht voor het eigen proces van mensen. Het gaat vooral om vorm, niet om beleving of ontwikkeling. Voor hem was dat een braakliggend gebied, waar hij zelf mee aan de slag is gegaan.

Danscoaching

Persoonlijke ontwikkeling door fysieke en mentale expressie

Geleidelijk zijn de disciplines dansexpressie en coaching geïntegreerd en ontstond danscoaching. Danscoaching is – volgens  de tekst op de achtkant van het boek – een speelse combinatie van dans en coaching en een eigentijdse en waardevolle vorm van begeleiden. Het doel van de schrijver is enerzijds de leemte opvullen die hij zelf heeft ervaren bij zijn ontwikkeling tot danscoach. Anderzijds wil hij met dit boek meer bekendheid geven aan deze manier van coaching. Een vorm waarbij naast aandacht voor het verbale, ook ruimte is voor het lichaam en de fysieke beweging.

Vormgeving

Het boek bestaat uit drie delen. De ontwikkeling van het vak; de werkwijze en de praktijk, waarin hij enkele trajecten beschrijft. Een aantal hoofdstukken in het eerste en tweede deel sluit de schrijver af met een ‘persoonlijke noot’. Hoewel hij zich baseert op de kennis van velen is de schrijver duidelijk een van de grondleggers van danscoaching, zo niet dé grondlegger.

‘De meerwaarde van danscoaching’ in deel I is als aparte paragraaf ondergebracht bij het hoofdstuk Coaching. Terwijl het naast  Dansexpressie en Coaching een eigen hoofdstuk verdient. Dit is immers waar het om draait, een en een is drie.

In deel II roepen de herhalingen en de aandacht voor dansexpressie wat irritatie op. Zo verwacht ik bij de uitleg over het hoe van danscoaching geen uitleg meer over dansexpressie.  Het bevestigt de suggestie van een studieboek. Net als de soms wat schoolmeesterachtige toon, zoals op pagina 21 waar een definitie wordt gegeven van het woord affirmaties.

Voor wie

Voor Danscoaching had de schrijver drie doelgroepen in gedachten. Coaches, aspirant coaches en coachees die danscoaching overwegen. Dit lijkt een valkuil. Prettiger was geweest als hij een duidelijke keuze had gemaakt voor een van de drie. Mogelijk is dat beter gelukt in zijn volgende boek Dansend tot je essentie.

Laat een Reactie achter