Wie kun je de schuld geven?

Schuldbewuste hond, Wie kun je de schuld geven?

WIE HEEFT ER AAN DE SCHAATSEN VAN JAN BLOKHUIJSEN GEZETEN? twitterde @thijszonneveld, nadat Blokhuijzen tijdens de Winterspelen in Zuid-Korea een veer uit zijn schaats verloor.

Wie heeft het gedaan?

We zoeken graag de schuldige van onze ellende. We willen iemand ter verantwoording roepen als er iets mis gaat.

Zelfs, en dat is raar, als we zelf de oorzaak zijn van de frustratie.

Brené Brown geeft in deze grappige animatie een fraai staaltje van de schuld buiten zichzelf leggen. Ze laat een beker koffie uit haar handen vallen. Kijk zelf maar wat er dan gebeurt.

Het is de dramadriehoek in optima forma. Zij speelt de rol van Slachtoffer. Ze toont geen enkele verantwoordelijkheid voor haar eigen gedrag. Dat haar man de situatie herkent blijkt uit het moment dat hij de telefoon neerlegt; hij denkt duidelijk daar gaan we weer.

Kleine kinderen doen het al. Ze wijzen direct naar anderen. Ze leggen automatisch de verantwoordelijkheid buiten zichzelf. Hij heeft het gedaan! Zij zei dat ik het doen moest! Ouders stimuleren dat gedrag als ze hun kind adviseren de tafel maar een klap te geven als het kind zijn hoofd heeft gestoten. De omgeving krijgt de schuld.

Zelfbescherming

Niet wat ons overkomt maakt ons ongelukkig, maar hoe we er mee omgaan. Door de schuld af te schuiven, proberen we pijnlijke momenten voor onszelf te vermijden. Uit angst voor de consequenties reageren we in een impuls. Ons rot gevoel reageren we af met boosheid. Maar het nare gevoel blijft.

Je hebt altijd een keus

Gezonder én beter voor je relaties draag je zelf de verantwoordelijkheid voor je gedrag. Heb je de moed om te erkennen dat je fout zat of iets over het hoofd zag. Je neemt onmiskenbaar een risico. Zeker als het anders uitpakt dan je wenst, maar je toont ook lef. Door je niet afhankelijk en als slachtoffer op te stellen maar initiatief nemen om de boel op te lossen.

Brené Brown is een verhalen vertellende onderzoeker van menselijke verhoudingen. Haar bekendste boek is De kracht van kwetsbaarheid, daarover later meer.

En wat doe jij als er iets verkeerd gaat? Als je wilt reageren dan kan dat hier.

foto:123rf

Laat een Reactie achter