Tip november 2019: Ga eens voor 80%

vogelhapjes: kleine beetjes eten voor een lang en gezond levenWil je afvallen? Doe als de Japanners op Okinawa, eet niet meer dan 80% van wat er op je bord ligt.

Oude filosofie

Zij volgen een levensstijl gebaseerd op de filosofie van Confucius. Het wordt Hara hachi bu genoemd. Dat zoveel betekent als eet 8 delen van de 10 die je nodig hebt om vol te raken.
Die 8 delen zijn voor jouw gezondheid. Met die andere 2 ondersteun je volgens hen alleen maar de dokter.

Afwijkend menu

Ze eten vooral groenten en fruit. En anders dan je zou verwachten op een eiland, maar weinig vis. Ook zuivel en suiker wordt beperkt gebruikt.

Oud en gezond

En zeg eens dat ze gek zijn. Ze leven in goede gezondheid. Kennen weinig overgewicht, hart- en vaatziekten of kanker. Bovendien is hun levensverwachting aanzienlijk hoger dan in de rest van de wereld. Nergens wonen zoveel honderdjarigen als op Okinawa.

Het eiland is daarmee een van de blue zones. Gebieden waar de mensen gemiddeld ouder worden en veel buiten zijn. Blauwe zones in Europa zijn het Italiaanse Sardinië en Ikaria in Griekenland.

Wil je meer presteren?

Denk ook dan eens aan die 80-20 verhouding.
Maak een planning voor 80% van de beschikbare tijd in taakblokken. De overige 20% verdeel je gelijkmatig over de dag in echte pauzes. Die pauzes geven jou en je brein de gelegenheid te herstellen, om daarna weer fit en helder door te kunnen. Je productiviteit vaart er wel bij.

Geen tip van de maand meer missen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

foto: MarjanNo op Pixabay

2 Reacties

Laat een Reactie achter