Tip april 2018: Neem vaker micropauzes

Tip april 2018: Neem micropauzesIkea in Delft doet het. Daar nemen ze een fika, zoals de micropauze in Zweden genoemd wordt.

Dat betekent dat het Zweedse bedrijf dagelijks ’s morgens om 10 uur en ’s middag om 3 het werk voor een kwartier stillegt. Vervolgens gaat iedereen aan de wandel.
Men treft elkaar in een aparte ruimte om een kwartier lang met elkaar te babbelen.

Babbelen ja, want het gaat bij voorkeur niet over het werk. Daarbij drinken ze koffie en happen ze wat zoet fikabröd weg.

Waarom?

‘Omdat we het altijd al deden’

Zo simpel. Er zijn ook voordelen te noemen:

  • Zoals het ongedwongen informele sociale contact.
  • Je spreekt met mensen uit het hele bedrijf die je normaal niet tegenkomt.
  • Het bevordert de creativiteit. Door het onderbreken van de concentratie krijgt het brein tijd om te ontspannen om daarna opnieuw te focussen.

Eureka moment

Volgens stressonderzoeker Theo Compernolle zijn die geplande onderbrekingen dé manier om nieuwe informatie te verwerken en op te slaan. Het zijn zelfs ‘rijke pauzes’ als ze ook nog gepaard gaan met wat beweging. Wat de kans verhoogt op zo’n fijn moment van plotseling inzicht of een creatieve oplossing.

Micropauze net even anders

De Ikea in Delft blijkt de fika pauzes toch iets anders uit te leggen. Het artikel uit NRC meldt dat alleen de IT afdeling het doet op vrijdagmiddag en er moet een reden zijn. Voor Ikea Nederland is de fika beperkt tot lekkernijen bij de koffie voor klanten 😉

Geen tip van de maand meer missen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Laat een Reactie achter