Tip juli 2015: Kom van je stoel af

Tip juli 2015: Kom van je stoel afSta, loop, fiets, maar stop met zitten. Wij Nederlanders zitten veel en veel te veel. De Belgen en Duitsers zitten wel 1,5 uur minder per dag. Op een gemiddelde werkdag zitten we 7,5 uur en daar komt vaak nog een uur of 2 uur privé bij.

Van al dat zitten kun je ziek van worden. Niet alleen is veel zitten een bedreiging voor je hart en bloedvaten, maar ook kun je er diabetes en zelfs kanker van krijgen. En dan lijkt het er ook nog op dat je een ppar jaar eerder dood gaat. Dus hop, hop, hop uit je stoel en staand aan de slag.

Spataderen

Dat bewegen gezond is, wisten we al lang. Dat zitten zo ongezond is, was nieuw voor mij. Door te staan verbruik je meer energie en je spant je spieren. Die spataderen waar mijn moeder altijd voor waarschuwde, voorkom je dan weer met loopbandbureaus, fancy fietsbureaus of met vergaderschommels.

Zijn die op jouw werk nog niet in gebruik, denk dan eens aan een eenvoudige stappenteller. Die draag je de hele dag bij je en het telt alle stappen die jij zet, met 10.000 per dag “zit” je goed.

Gerrit Rietveld, ja dat verre familielid, wist al dat zitten ongezond is. Niet voor niks ontwierp hij stoelen waar je geen uren lekker ontspannen op kunt zitten. 

2 Reacties

Laat een Reactie achter